Výstavba stadionu, který bude domovským stánkem hradeckých Votroků, je zase o kousek blíž

18. červenec 2018 09:33

Zastupitelé v Hradci Králové schválili zadávací dokumentaci a druh výběrového řízení pro výběr zhotovitele na multifunkční arénu. Začít stavět by se mělo na přelomu roku a hradečtí Votroci vyběhnou k ligovému zápasu na první dokončenou část stadionu nejspíš na jaře 2021. 

„To výběrové řízení bude dvoukolové. Přičemž v prvním kole bude hodnocena kvalifikace a ve druhém kole samotné nabídky. Budeme zatím stavět první etapu, to znamená západní tribunu. Tam jsou veškerá zázemí pro hráče, trenéry, rozhodčí a tak dále. A tribunu severní, včetně hřiště, včetně parkoviště a osvětlení," popsal náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich z TOP09.

Hradec Králové se loučí se svým stadionem v Malšovicích. Nová aréna má stát půl miliardy korun

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Než jeho stávající podoba zmizí definitivně, uplyne v nedaleké Orlici ještě hodně vody, ale první malé symbolické krůčky na cestě k zásadní proměně už má „Malšák" za sebou. Pravda, před včerejším ligovým zápasem Votroků s Příbramí jen symbolicky, ale přece. Své místo změnilo za pomoci malého bagříku jen pár metráků zeminy, ale důležité je, že se po dlouhých letech čekání opravdu začalo.

Náklady na budování této části nového stadiónu by neměly překročit 396 miliónů korun bez DPH, tato částka je podle zastupitelů nepřekročitelná. A vítěz výběrového řízení by měl být znám na podzim. Právě na podzim se mělo podle původních předpokladů už začít stavět, jenže začne se až v lednu nebo v únoru.

Jindřich Vedlich vysvětlil proč: „Chtěli jsme mít to výběrové řízení natolik kvalitně připraveno, aby nedošlo k nějakým problémům. Protože se jedná o největší zakázku města Hradce Králové."

Očekávaná bouřlivá debata na zastupitelstvu nepřišla, přesto opoziční zastupitelé znovu zopakovali, co se jim na projektu nelíbí.

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Martin Hanousek ze strany Zelených už dopředu avizoval, že se hlasování zdrží: „Přesně tak. Já jsem se primárně zdržel hlasování, protože jsem jako zastupitel absolutně neměl podklady. Nebyl jednak dodány včas ty podklady a nebyly dodány ani v nějaké kvalitě. Chybí tam nějaká finanční rozvaha, jak to bude mít vliv na rozpočet města "

Tenhle přehmat na sebe vzal náměstek Jindřich Vedlich: „Tak za to jsem se samozřejmě omluvil. My jsme se snažili tu dokumentaci a všechny materiály vyšperkovat. Je to moje chyba za kterou jsem se omluvil."

Fotbalu a hokeje se týkaly zásadní body jednání královéhradeckých zastupitelů

Tréninkové hřiště FC Hradec Králové se zcela novým povrchem

Hradecké zastupitelstvo schválilo výsledky hospodaření za loňský rok. Magistrát hospodařil s přebytkem 180 miliónů korun. Peníze chce město zařadit do rozpočtových rezerv a později je investovat třeba do Benešovy třídy nebo fotbalového stadiónu. Právě fotbalu a hokeje se týkaly další zásadní body jednání zastupitelů.

Jenže Martinu Hanouskovi to nestačilo: „Je to největší zakázka města. A ta by si zasloužila odpovědně to zpracovat a dát zastupitelům informace."

Nakonec ale zastupitelé odsouhlasili to, o čem už byla řeč a stadión se začne stavět v zimě.

Místopředseda představenstva fotbalového klubu Richard Jukl bere výsledek hlasování jako velký posun: „Já to tak určitě vnímám. Protože v květnu to bylo 10 let, co jsme odsouhlasili první návrh. A po deseti letech a dvou měsících jsme podle mne vstoupili do cílové rovinky. Věřím tomu, že si zastupitelé uvědomili, že pokud mám nějaký majetek, tak ho nemohu nechat devastovat. A uvědomili si, že ta doba už byla opravdu tak dlouhá, že je potřeba už konat a ne jen o tom mluvit."

Letošní ligová sezóna začíná už tento týden, první část stadiónu by měla být hotová na přelomu let 2020 a 2021.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související