Hradec Králové se loučí se svým stadionem v Malšovicích. Nová aréna má stát půl miliardy korun

26. září 2017

Než jeho stávající podoba zmizí definitivně, uplyne v nedaleké Orlici ještě hodně vody, ale první malé symbolické krůčky na cestě k zásadní proměně už má „Malšák" za sebou. Pravda, před včerejším ligovým zápasem Votroků s Příbramí jen symbolicky, ale přece. Své místo změnilo za pomoci malého bagříku jen pár metráků zeminy, ale důležité je, že se po dlouhých letech čekání opravdu začalo.

Malšovický stadón, který se začal včera pomalu loučit s veřejností, pamatuje řadu slavných výher i hořkých porážek. Vyrůstaly na něm celé generace špičkových hráčů, někteří z nich se probojovali do reprezentace, zahráli si na světových nebo evropských šampionátech či Olympijských hrách nebo oblékli dresy elitních zahraničních klubů.

Čtěte také

Své si tu odehrál třeba dnes už dvaaosmdesátiletý Ladislav Pokorný: „Obzvlášť jak jsme vyprovodili Juventus, tak na to hrozně moc rád vzpomínám. Plný stadion, lidé nás povzbuzovali, žádné urážky a dřeli vlastně s námi."

Všesportovní stadión se začne v nejbližších dnech radikálně měnit

Už v tomto týdnu začne demontáž kovových konstrukcí na západní tribuně, ze které do konce roku zbyde jen val. Postupně zmizí i ten, stejně jako typická lízátka - pětačtyřicetitunové a 55 metrů vysoké stožáry s osvětlením.

Další z klubových legend Votroků Pavel Černý jejich výměnu za menší a úspornější verzi chápe: „Tak je to samozřejmě symbolika Hradce. Bude tu nějaká jiná varianta těch v uvozovkách lízátek. To tady zůstane, to je v pořádku. To se prostě nedá nic dělat. To osvětlení už prostě nemůže být takovým způsobem, jakým tu je."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Nová aréna, která postupně vyroste na místě stávajícího stadiónu, bude stát přibližně půl miliardy korun a měla by splňovat všechna kritéria i pro mezinárodní zápasy. Pracovat na jejím vzniku se bude postupně, teď už ale snad doopravdy a ne jen na papíře.

Pavel Černý kdysi prohlásil, že výstavbě nového stadiónu neuvěří, dokud se na tom současném neobjeví bagry: „No jo, to jsem tenkrát kdysi řekl. Ale to už je moře let. A ono to opravdu takto funguje. Ono to opravdu takto dopadlo. Bagry jsou tady, tak snad věříme, že to bude pokračovat jak má. Uvidíme."

Malšovická lízátka včera svítila na porážku Votroků s Příbramí, samotná stavba nové arény by ale podle mnohých měla naopak být poměrně zásadní výhrou fotbalového klubu.

autor: lcz
Spustit audio