Fotbalisté Hradce odehrají další sezonu pod ‚lízátky‘, stavba arény nezačala

26. červenec 2014

Všesportovní stadion v Hradci Králové už dávno není chloubou města. Více než padesátiletý domov zdejších fotbalistů pamatuje velké zápasy i zisk titulu. V současnosti ale divákům ani hráčům nevyhovuje a výstavba nové arény se stále odkládá.

V roce 2003 instalovalo město coby majitel pár stovek nových sedaček a ohraničilo sektory, tu a tam udělá další podobný krok, ale to s podstatou neudělá nic. Hradecký problém se stadionem tak pokračuje i další sezoně.

„Pořád je to stejné. Jednou ano, podruhé zas ne. Je to zamotané. Dřív se takové komunistické stadiony stavěly třeba na dojezdy Závodu míru, který se tu dojel snad jednou,“ hořce se pousmál zkušený obránce Hradce Králové Adrian Rolko.

Fanoušci v Hradci věří v nový stadión už přes deset let, tehdy magistrát schválil přebudování hradeckého stánku na stadión čistě fotbalový. Pak dokonce přišly plány na úplně novou arénu, které byly aktuální ještě v zimě, teď ale aktivita ustala.

Ředitel klubu Richard Jukl je i tak optimistou. „Určitě v Hradci Králové stadion postavíme, otázkou je kdy. V současné chvíli je v Hradci preference výstavby stadionu. Jen je škoda, jestli projekt, který byl těsně před realizací, padne, budeme muset jít do postupné rekonstrukce stávajícího stadionu.“

Hradci tak uvidí fandové zápasy znovu se soupeři zvučného jména, ale znovu na stadiónu, který sám o sobě na tribuny nejspíš neláká.

Čtěte také

Vedení klubu je, jak přiznal Richard Jukl, limitováno i při snaze fanouškům návštěvu fotbalu zpříjemnit. „Nemůžeme dělat zázraky. Budeme rádi, když budou fanoušci spokojeni s hrou a budou se sem rádi vracet,“ ředitel královéhradeckého klubu.

Stadion přitom pamatuje slavná utkání. Kapacitou patří stadión pod lízátky k největším v republice a pamatuje i třicetitisícové návštěvy. V roce 1972 se v hledišti s tehdejší oficiální kapacitou 32 tisíc diváků tísnilo podle odhadů pamětníků minimálně 36 tisíc lidí.

Při zápase se Slavií o několik let později vzali fandové při nedostatku vstupenek brány útokem, vyvrátili je a nikdo neměl ani tušení, kolik hradeckých diváků na utkání je.

Projekt Parku Malšovice spojuje vybudování nové fotbalové arény a obchodního centra
autoři: lcz , vman
Spustit audio