O „lízátka“ Hradečáci nepřijdou. Město chce v létě vybrat firmu, která postaví nový stadion

20. červen 2019 09:47

Rada města Hradce Králové schválila podmínky výstavby nového fotbalového stadiónu a během července chce vyhlásit nové výběrové řízení na dodavatele. Podle vedení magistrátu se povedlo odstranit chyby v projektové dokumentaci a samotné stavbě, která by měla trvat 18 měsíců, tak už prý nic nestojí v cestě. 

Stavba fotbalového stadiónu v Hradci Králové může být až o třetinu dražší, než se předpokládalo

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Podle posudků, které si nechalo zpracovat nové vedení hradeckého magistrátu, by mohla vyjít výstavba nového fotbalového stadiónu v Hradci Králové výrazně dráž, než se původně předpokládalo. Jaká je tedy budoucnost nového stánku Votroků? 

Na jaře by se mělo začít stavět a za dalších 18 měsíců bude prý hotovo. Rada města Hradce Králové schválila podmínky a režim stavby, poslední slovo teď bude mít zastupitelstvo. To se sejde příští týden.

Podle náměstka primátora Jiřího Bláhy z ODS se podařilo odstranit všechny chyby v projektové dokumentaci, podle které se teď už dá stavět. Město se navíc rozhodlo postavit stadión celý najednou, ne po etapách, jak bylo původně v plánu.

Jiří Bláha vysvětlil, že takovou stavbu by měl stavět jeden dodavatel - a ne každou etapu někdo jiný.
„Jde také o záruky. Jeden dodavatel tam vyvrtá nějakou díru, nebo něco a druhý potom bude říkat, ono to padá kvůli té vaší díře, nikoliv že bychom to my špatně provedli. To znamená, že tam bylo obrovské množství jak spekulovat, já jsem tam to riziko viděl jako obrovské."

Nový stadión má stát 740 miliónů korun včetně DPH

Náměstkyně primátora Monika Štayrová z Hnutí ANO potvrdila, že si město nebude muset brát na tuto stavbu úvěr. Původní čísla byla o něco nižší, první odhady mluvily o 400 miliónech korun.

Podle Moniky Štayrové ale nejde o neplánované navýšení.
„Rozpočet fotbalového stadionu byl původně 400 milionů. K tomu se přidalo na základě rozhodnutí tehdejšího zastupitelstva 150 milionů, co je dohromady 550. Dále byla připočtena inflace, což je potom částka 605 milionů. A k tomu DPH tvoří částku 740 milionů."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Město nebude nic platit za novou, respektive opravenou projektovou dokumentaci. Chyby, kvůli kterým magistrát na podzim původní výběrové řízení zrušil, projektanti opravili zdarma, potvrdil primátor Alexandr Hrabálek za ODS.
„Nebyli rádi, ale udělali to. A udělali to v rámci reklamace."

O lízátka hradečáci nepřijdou

I nový stadión bude mít typická „lízátka", tedy umělé osvětlení, které tvoří jednu z dominant Hradce.

Stávající konstrukci ale nahradí lízátka nová. Proč, vysvětlil Jiří Bláha.
„Lízátka jsou na své patě značně zkorodovaná, protože tam tenkrát při záplavách zatekla voda. Nebyly po celou dobu ošetřovány, to znamená, že by patrně muselo dojít k úpravě oněch lízátek minimálně na straně patek, ne-li v celé výšce konstrukce."

Hradečtí zastupitelé schválili vypsání nového tendru na fotbalový stadion za 400 milionů

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Hradečtí zastupitelé podle očekávání odsouhlasili další postup v souvislosti s plánovanou novou fotbalovou arénou za téměř 400 milionů korun. Poté, co administrátor zapomněl prodloužit lhůtu v elektronickém systému veřejných zakázek, muselo město zrušit původní výběrové řízení. 

A hned ještě doplňuje: „Za druhé stadion nebude přisunut k žádnému z lízátek. To znamená, že by musela být přesunuta všechna lízátka. Na druhé straně víte, že v minulém volebním období k tomu byly jisté bouře. Že lízátka jsou významnou dominantou Hradce a je nutné je zachovat. Lízátka tedy zůstala v projektu zachována."

Další změnou ve srovnání s původním plánem je to, že fotbalisté Hradce odehrají na stávajícím Všesportovním stadiónu už jen letošní podzim, od jara se na rok a půl musí přestěhovat jinam. Během stavby tam totiž nebude možné hrát.

Ve hře je přesun na Bavlnu, do Pardubic nebo do Chrudimi, objevit se ale mohou i další varianty.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související