Stavba fotbalového stadiónu v Hradci Králové může být až o třetinu dražší, než se předpokládalo

6. březen 2019 10:49

Podle posudků, které si nechalo zpracovat nové vedení hradeckého magistrátu, by mohla vyjít výstavba nového fotbalového stadiónu v Hradci Králové výrazně dráž, než se původně předpokládalo. Jaká je tedy budoucnost nového stánku Votroků? 

Hradečtí zastupitelé schválili vypsání nového tendru na fotbalový stadion za 400 milionů

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Hradečtí zastupitelé podle očekávání odsouhlasili další postup v souvislosti s plánovanou novou fotbalovou arénou za téměř 400 milionů korun. Poté, co administrátor zapomněl prodloužit lhůtu v elektronickém systému veřejných zakázek, muselo město zrušit původní výběrové řízení. 

Podle jednoho ze dvou posudků je uvedená rozpočtová cena nereálná a pokud by nedošlo ke změně projektové dokumentace, mohl by stadión stát o 30 - 35 procent víc. Převedeno na peníze to znamená částku až 190 miliónů korun.

Podle předsedy představenstva fotbalového klubu Richarda Jukla by se teď k posudkům měli vyjádřit jejich autor, společnost VPÚ Deco.
„Teď se čeká hlavně na výstup, co na to řeknou projektanti, kteří zpracovávali projektovou dokumentaci. A ti by k tomu měli říct rázné stanovisko. Protože oni jsou zpracovateli a musí nyní ten posudek zohlednit vůči jejich práci."

Zástupci firmy by se s městem měli sejít v pátek dopoledne

Podle ředitele ateliéru pozemních staveb VPÚ Deco Zdeňka Sůvy je zatím předčasné se k posudkům vyjadřovat, společnost je zatím důkladně studuje a připravuje argumenty, kterými by svůj projekt obhájila.

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Náměstek primátora pro investice Jiří Bláha z ODS musí ale v této chvíli počítat s tím, že riziko nárůstu ceny existuje a tím pádem není možné projekt ve stávající podobě takříkajíc pustit dál. Město si nejprve musí vyhradit další peníze na případné pokrytí možného rozdílu v ceně, a to může udělat na dubnovém zasedání zastupitelstva.

Právě v dubnu budou zastupitelé schvalovat závěrečné vypořádání rozpočtu za rok 2018 a úpravy rozpočtu na rok letošní.

Nové vedení hradeckého magistrátu se pustilo do ostré kritiky některých projektů bývalé koalice

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Nové vedení hradeckého magistrátu po svém nástupu do funkcí začalo s prověřováním některých projektů, které město schválilo nebo dokonce už začalo realizovat v minulém volebním období. A hned po pár dnech se objevily věci, které se stávající magistrátní koalici vůbec nelíbí. 

„Jisté finanční prostředky na fotbalový stadion jsou alokovány. Ví se, že nejsou dostatečné. Nejdříve se o té věci bude, dle mého názoru, podstatně bavit ono dubnové zastupitelstvo," říká Jiří Bláha.

To tedy za předpokladu, že by město chtělo stavět podle stávajícího projektu po jeho nutných úpravách, ale za možné dražší peníze. Existuje i varianta, že by magistrát rozhodl o dalším přepracování projektu na úspornější variantu třeba s menším stadiónem tak, aby se náklady vešly do připravených 550 miliónů korun.

To by ale znamenalo další zdržení, bylo by totiž například nutné získat nové stavební povolení. Proti této variantě mluví stále rostoucí ceny stavebních prací a je možné, že než by se nový projekt připravil, mohl by ve výsledku stát stejně, jako projekt stávající.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související