Nové vedení hradeckého magistrátu se pustilo do ostré kritiky některých projektů bývalé koalice

15. listopad 2018 09:36

Nové vedení hradeckého magistrátu po svém nástupu do funkcí začalo s prověřováním některých projektů, které město schválilo nebo dokonce už začalo realizovat v minulém volebním období. A hned po pár dnech se objevily věci, které se stávající magistrátní koalici vůbec nelíbí. 

Terčem kritiky se staly především projekty na výstavbu nového fotbalového stadiónu a na opravy základní umělecké školy Střezina - tedy nic, o čem by se nediskutovalo už delší dobu.

Hradečtí zastupitelé schválili vypsání nového tendru na fotbalový stadion za 400 milionů

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Hradečtí zastupitelé podle očekávání odsouhlasili další postup v souvislosti s plánovanou novou fotbalovou arénou za téměř 400 milionů korun. Poté, co administrátor zapomněl prodloužit lhůtu v elektronickém systému veřejných zakázek, muselo město zrušit původní výběrové řízení. 

Pokud jde o fotbalový stadión, jde o částku přes půl miliardy korun, připomněla náměstkyně primátora pro majetek Věra Pourová z hnutí ANO. A podoba projektu a s tím související výše nákladů není to jediné, co se nové koalici nelíbí.

„Velmi jsme byli zaskočeni chováním minulého vedení, které ještě 31. října, tedy poslední den, kdy na radnici bylo, vyhlásilo výběrové řízení na nového zhotovitele té akce," říká Věra Pourová.

Podle bývalého náměstka pro investice Jindřicha Vedlicha ze sdružení Slušná politika ale nešlo o vypsání nového výběrového řízení - to totiž město vypsalo už v červenci.

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Jenže administrátor udělal chybu a vypsání tohoto v uvozovkách nového řízení chybu jen odstranilo.

„S tím, že tam byly do zadávacích podmínek definovány již došlé dodatečné dotazy. Nic jiného. Jednalo se o technickou záležitost. Čili je to v naprostém pořádku, jak by se mělo postupovat. A pokud si dobře pamatuji, tak se jednalo o přijetí napříč politickým spektrem opozice i koalice," říká Jindřich Vedlich.

Nové vedení magistrátu musí podle Věry Pourové v projektu pokračovat, bude se i dál snažit o získání nějaké dotace. A chce také prověřit projekt, objevily se totiž pochybnosti o tom, zda zastupitelstvo schvalovalo dokument, který ve skutečnosti nakonec platí, nebo jeho pracovní verzi.

Nejasnosti jsou i v souvislosti s opravami ZUŠ Střezina

Věra Pourová kritizovala rozsah projektu při rekonstrukci základní umělecké školy Střezina. Město má na opravy škol ročně kolem 25 miliónů a prakticky sedminásobek toho by mělo jít do této jediné školy: „Jak se dívám na okolí Střeziny, tak vůbec nevím, kde by tam mohla být Česká louka a Japonská zahrada. Jsou to sice krásné věci, ale nejsem si úplně jistá tím, že by to mělo být v rámci jedné školy, která není veřejně přístupná. Sály, které by měly být v oné budově, už také veřejnost kritizovala, že je to příliš nadsazené."

Střezina v tuto chvíli stojí a město bude hledat novou cestu, zatím prý není jasné jakou. A podle Věry Pourové je možné, že nové vedení magistrátu bude chtít z chyb v projektu vyvodit personální důsledky.

ZUŠ Střezina v Hradci Králové zahájila školní výuku. Oprava za 160 milionů se ale zastavila

Oprava ZUŠ Střezina za 160 milionů se zastavila

Technika ani stavbaři na místě nejsou, protože magistrát předčasně ukončil se stavební firmou smlouvu a veškeré práce se zastavily. Původně se od 8. září mělo vyučovat částečně i v nových prostorech. Jenže oprava za zhruba 160 milionů korun se zastavila  a na dvoře zůstalo jen oplocení a hlady suti. Reportérka Lucie Peterková se na místo vypravila s ředitelem školy Karlem Šustem.

„Je to možné. Protože podle mého názoru se tady stala chyba. Jistě, může se jednat o nedorozumění, ale tak se mi to nejeví. Možná je to něčí úmyslné jednání, takže prosím vydržte. Je to složitější na posouzení," uvedla Věra Pourová s tím, že informace - a možná prý pro mnoho lidí překvapivé - by měly být k dispozici na začátku příštího týdne.

I proti kritice Střeziny se bývalý náměstek Jindřich Vedlich ohradil.

„O tom, že by měla být Střezina nějakým způsobem předražena, nikdy nikdo žádné připomínky nevznesl. Je to pro mne nová informace. To, co tam bude nebo nebude, bylo děláno v týmu, kde byli investiční technici ve spolupráci s vedením základní umělecké školy. Tedy mne překvapuje, že je to nyní zpochybňováno. Nikdy vůči tomu žádné připomínky nebyly," uzavírá Jindřich Vedlich.

Vývoj situace v souvislosti s oběma projekty budeme i dál sledovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související