Novou smlouvu o opravě ZUŠ Střezina schválili zastupitelé Hradce Králové. Podepíše ji firma?

30. květen 2018 11:40

Opravy základní umělecké školy Střezina můžou pokračovat. Královéhradecké zastupitelstvo schválilo novou smlouvu, která by měla odstranit chyby té původní. Jestli ji ale dodavatelská firma Prima podepíše a zakázku za více než 150 miliónů korun dokončí, nikdo nechce předjímat.

Kritický k současné situaci byl především zastupitel za Zelené Martin Hanousek, který nedávno upozornil na chyby - původně totiž zastupitelstvo smlouvu schválilo v jiném znění, než jaké vzešlo z výsledku soutěže. A ani po čerstvém zasedání zastupitelstva nebyl Martin Hanousek spokojen: „Já s tím vůbec nejsem spokojený. Protože město od začátku investičního oddělení v tom nasekalo spoustu chyb. V té zakázce."

V nové smlouvě už by chyby být neměly, ale i tak Martin Hanousek přišel s protinávrhem, aby se projednávání nové smlouvy odložilo tak, aby se zastupitelé mohli detailně seznámit s tím, co se vlastně ve smlouvě mění. Neuspěl. Zastupitel Lubomír Štěpán z KSČM šel ještě dál, podle něj by bylo nejlepší smluvní vztah úplně ukončit a celou zakázku vypsat znovu.

Smiling String Orchestra ZUŠ Střezina

Náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich z TOP 09 byl naopak rád, že zastupitelé nakonec tenhle bod jednání ani moc neprotahovali a za pár minut bylo hotovo: „Tak je to velmi důležité pro pozici města. Bohužel došlo k tomuto pochybení, ale to nejen města, ale i administrátora firmy Prima, která si smlouvu v nejaktuálnějším znění asi neprostudovala a podepsala jako první."

Město je teď připraveno podepsat smlouvu novou

Jindřich Vedlich potvrdil, že firma Prima chce stavět dál, a zkusil odhadnout další kroky: „Předpokládám, že jednání s firmou Prima budou pokračovat. A předpokládáme, že specifikují jejich výtky k průběhu stavby a dokumentace."

S úsměvem na rtech porazili republiku. Smiling String Orchestra je nejlepším orchestrem ZUŠ

Smiling String Orchestra ZUŠ Střezina

V sále Moravské filharmonie v Olomouci se uskutečnilo národní kolo celostátní soutěže Základních uměleckých škol ve hře smyčcových souborů a orchestrů. V obrovské konkurenci 26 hudebních těles z celé republiky si do Hradce Králové odvezl titul absolutního vítěze Smiling String Orchestra ze ZUŠ Střezina.

Že vše dobře dopadne je přesvědčen Jindřich Vedlich, opoziční zastupitel Martin Hanousek má názor opačný: „Já se obávám, že to co dnes zastupitelstvo odhlasovalo, a že je to již několikátá změna té smlouvy, tak tu situaci nezachrání. A obávám se, že to dopadne špatně. Nechci tedy malovat čerta na zeď, ale mám tyto obavy."

Zastupitelé nakonec ani nehlasovali o zvažovaném dodatku k původní smlouvě, který by upravil nutnou sanaci azbestu a posunul dispozici výtahu.

Nakonec byla podle Jindřicha Vedlicha schválena celá nová smlouva, která tyto body zahrnuje: „Nejprve jsme to chtěli řešit formou dodatku. Teď jsme to řešili formou nové smlouvy. Takže to je v pořádku. Ale samozřejmě, pokud se bude pokračovat, tak je nutné dodatkovat vícepráce a méně práce, jako je to u každých jiných staveb."

Magistrát teď čeká jednání s firmou Prima, která se musí rozhodnout, jestli chce ve spolupráci pokračovat nebo ne. Jasné stanovisko zatím Prima nevydala.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související