Hradečtí zastupitelé schválili vypsání nového tendru na fotbalový stadion za 400 milionů

26. září 2018 10:42

Hradečtí zastupitelé podle očekávání odsouhlasili další postup v souvislosti s plánovanou novou fotbalovou arénou za téměř 400 milionů korun. Poté, co administrátor zapomněl prodloužit lhůtu v elektronickém systému veřejných zakázek, muselo město zrušit původní výběrové řízení. 

Teď magistrát chystá novou veřejnou zakázku, kterou vypíše nejspíš v první polovině října. Plány vedení města posvětili zastupitelé na svém posledním zasedání v tomto volebním období.

Hradecký magistrát řeší výběrové řízení na dodavatele nového fotbalového stadiónu. Co bude dál?

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Administrátor veřejné zakázky udělal chybu, zapomněl prodloužit lhůtu a systém na zadávání veřejných zakázek se uzavřel. Město teď vypoví administrátorovi smlouvu, zakázku zruší a vypíše ji znovu.

Současně zastupitelé schválili soutěž na nového administrátora tendru a supervizora projektu. Kvůli opakování tendru projekt nabere asi tři měsíce zpoždění.

Ti, kteří očekávali na posledním zasedání zastupitelstva v tomhle volebním období kolem stadiónu bouřlivou debatu, odcházeli zklamaní. Všechno bylo relativně rychlé a konstruktivní, odhlasováno bylo za pár minut.

A náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich, zvolený za TOP09, který kandiduje za sdružení Slušná politika a Hradečtí patrioti, mohl být spokojen: „Jsem velmi rád, že se k tomu zastupitelé postavili velmi konstruktivně. Připomenu situaci, která vznikla na D35, kde rovněž neprodloužili termín a zrušil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tam dojde určitě k daleko většímu zdržení. Tomu jsme chtěli zabránit, aby to zdržení bylo maximálně 3 měsíce."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Opozice ale měla i tak k celé věci co říct. Martin Hanousek, zastupitel za Zelené a Změnu pro Hradec, který za toto uskupení také kandiduje v blížících se komunálních volbách, znovu zopakoval svou připomínku - všechno je podle něj šité horkou jehlou a pak se mohou objevovat chyby.
„Já si myslím, že se moc nezměnilo. Že jsme sice soutěž zrušili a znovu jsme ji vypsali, ale opět ve spěchu. Myslím, že to odevzdáváme jako danajský dáreček příštím zastupitelům. Příští zastupitelstvo se s tím bude muset ještě poprat, aby to bylo dotaženo do zdárného konce."

Fotbalu a hokeje se týkaly zásadní body jednání královéhradeckých zastupitelů

Tréninkové hřiště FC Hradec Králové se zcela novým povrchem

Hradecké zastupitelstvo schválilo výsledky hospodaření za loňský rok. Magistrát hospodařil s přebytkem 180 miliónů korun. Peníze chce město zařadit do rozpočtových rezerv a později je investovat třeba do Benešovy třídy nebo fotbalového stadiónu. Právě fotbalu a hokeje se týkaly další zásadní body jednání zastupitelů.

Podmínky výběrového řízení budou mírně upravené, město do nich zapracovalo připomínky, které se objevily v uplynulých dnech.

Podle Jindřicha Vedlicha by nové výběrové řízení mohlo být vypsáno v první polovině října: „Vypíše se nové výběrové řízení. Tam samozřejmě běží lhůta 15 dnů, zda se někdo odvolá proti tomu zrušení, což nepředpokládáme. Protože je v zájmu stavebních firem v každém případě stavět co nejdříve. To je také zájem města. Takže ten názor je shodný. Bude to první kolo, ve kterém se bude hodnotit kvalifikace a v druhém kole už samotné nabídky těch uchazečů, kteří postoupí do druhého kola. Výběrové řízení je dvoukolové."

Město chtělo původně začít s výstavbou nového stadiónu na jaře příštího roku.

Předseda představenstva fotbalového klubu a zastupitel za ODS Jan Michálek věří tomu, že tenhle termín se i přes komplikace s výběrovým řízením stihne: „Myslíme si, že to zpoždění bude asi dva měsíce. Takže jestli je jaro tříměsíční, tak by se to mělo stihnout na jaře."

Stejného názoru je i město - i podle Jindřicha Vedlicha se původní termín dá stihnout.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související