Hradecký magistrát řeší výběrové řízení na dodavatele nového fotbalového stadiónu. Co bude dál?

20. září 2018 13:34

Administrátor veřejné zakázky udělal chybu, zapomněl prodloužit lhůtu a systém na zadávání veřejných zakázek se uzavřel. Město teď vypoví administrátorovi smlouvu, zakázku zruší a vypíše ji znovu.

Jinou variantu teď hradecký magistrát vlastně ani nemá, vysvětlil náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich, zvolený za TOP09, který v blížících se komunálních volbách bude kandidovat za sdružení Slušná politika a Hradečtí Patrioti: „Protože kdybychom postupovali v té stávající, tak se vystavujeme velkému nebezpečí ještě většího zdržení, kdyby se někdo odvolal z uchazečů, ze stavebních firem. Vzpomeňme případ dálnice 35, kdy jeden úředník zapomněl prodloužit termín a úřad to shodil. Takže to by bylo ještě daleko komplikovanější."

Výstavba stadionu, který bude domovským stánkem hradeckých Votroků, je zase o kousek blíž

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Zastupitelé v Hradci Králové schválili zadávací dokumentaci a druh výběrového řízení pro výběr zhotovitele na multifunkční arénu. Začít stavět by se mělo na přelomu roku a hradečtí Votroci vyběhnou k ligovému zápasu na první dokončenou část stadionu nejspíš na jaře 2021. 

Hradec Králové teď bude uplatňovat vůči administrátorské firmě sankce, říká Jindřich Vedlich: „Jednak využijeme ze smlouvy o dílo pokutu vůči administrátorovi, za každou chybu budeme účtovat částku 30 tisíc korun, ono těch chyb je tam vícero. A ze smlouvy o dílo z odměny budeme na základě zákona krátit, protože to dílo bylo předáno s vadami. Tyto možnosti máme a samozřejmě rada města schválila zadávací řízení na nového administrátora."

To tedy znamená, že krácena bude smluvní částka 135 tisíc korun a město vypoví smlouvu, která původně zahrnovala i technický dozor stavebníka a koordinátora bezpečnosti práce.

Celou kauzu pochopitelně bedlivě sledují i opoziční zastupitelé

Martin Hanousek, zvolený za Změnu pro Hradec, který za toto uskupení také kandiduje v letošních komunálních volbách, tentokrát město neviní. Aspoň tedy ne v souvislosti s pochybením administrátora: „Nemohu říci, že by to byla plně vina města. V tomto případě byla hodně vina na tom administrátorovi. Ale myslím si, že zase to dostáváme rychle do zastupitelstva na schválení a necháváme tam další chyby. Takže si myslím, že ten stadion jako takový nedodělek předáme novému zastupitelstvu. A doufejme, že to si s ním poradí lépe."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Nového administrátora totiž bude nejspíš vybírat Rada města a nikoli zastupitelstvo - aspoň takový je plán náměstka Jindřicha Vedlicha: „Budeme navrhovat, aby si v rámci urychlení procesu nového administrátora mohla schválit rada. Takže to dáme do kompetence rady, na což máme právo."

Fotbalu a hokeje se týkaly zásadní body jednání královéhradeckých zastupitelů

Tréninkové hřiště FC Hradec Králové se zcela novým povrchem

Hradecké zastupitelstvo schválilo výsledky hospodaření za loňský rok. Magistrát hospodařil s přebytkem 180 miliónů korun. Peníze chce město zařadit do rozpočtových rezerv a později je investovat třeba do Benešovy třídy nebo fotbalového stadiónu. Právě fotbalu a hokeje se týkaly další zásadní body jednání zastupitelů.

Všechno by se nakonec ale mohlo zdržet jen o dva měsíce a termín zahájení práce na jaře příštího roku je podle magistrátu stále reálný.

Opoziční zastupitel Martin Hanousek ale varuje před dalšími možnými chybami: „Už nyní má město indicie, že v zadávací dokumentaci jsou nedostatky. Ale pořád tlačíme na to, aby to bylo vypsané před volbami."

O celé věci se určitě bude diskutovat i na nejbližším zasedání zastupitelstva, to je na programu už příští týden.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související