ZUŠ Střezina v Hradci Králové zahájila školní výuku. Oprava za 160 milionů se ale zastavila

7. září 2018 09:15

Technika ani stavbaři na místě nejsou, protože magistrát předčasně ukončil se stavební firmou smlouvu a veškeré práce se zastavily. Původně se od 8. září mělo vyučovat částečně i v nových prostorech. Jenže oprava za zhruba 160 milionů korun se zastavila  a na dvoře zůstalo jen oplocení a hlady suti. Reportérka Lucie Peterková se na místo vypravila s ředitelem školy Karlem Šustem.

„Teď jsme v centru stavby. A kolem zůstalo to, co možná zůstane možná několik let. To znamená hromady suti, zbouraný domeček školníka, kde jsme měli pronájem, což je další náš v uvozovkách zisk. Že jsme přišli o pronájem. A na školní zahradě skládka, kde roste vesele býlí a začínají náletové stromy. A neutěšený stav už jen pohledem. Vybydlená budova budoucí výtvarky, kde jsme se měli 8. září stěhovat do nového," říká Karel Šust.

Virtuální realitu využívá v reálné výuce jako jedna z prvních v republice ZUŠ Střezina

Virtuální realita je realitou v ZUŠ Střezina v Hradci Králové

Vytvořit sochu bez hlíny, nebo namalovat obrázek bez barev? Virtuální realita je reálná na ZUŠ Střezina v Hradci Králové, kde pomáhá při výuce. Dokážete si představit, že modelujete sochu pomocí technologiemi nabitých plastových madel a s 3D brýlemi na hlavě? Žáci výtvarného oboru mají právě tuto novinku jako součást výuky. 

Magistrát Hradce Králové v půlce června vypověděl dodavatelské firmě smlouvu. Argumentem byl jednak skluz prací a pak špatná varianta původní podepsané smlouvy. Firma pak na konci června oznámila odstoupení od zakázky a to zase zdůvodnila špatnou projektovou dokumentací předloženou městem.

Postupně tedy ze stavby zmizely všechny stroje. A škola dál zůstává v provizorním režimu.

„Paradoxně naštěstí ještě ta stavba nezasáhla až tak samotnou školu a její provoz. Všechno bylo už nachystané, že bychom se začali stěhovat. Už byl přesný plán kdo se kam přesune. Všichni už nosli krabice od banánů a balili si ve třídách. A momentální stav je spíš ten, že je to hlavně psychická újma. Opravdu když na to mnoho let čekáte a potom vám těsně před tím cuknou s tou návnadou, tak to je špatné. Spousta lidí je otrávených, včetně mé maličkosti. Protože to samozřejmě znamená další roky čekání. Nevíme jestli to bude rok, nebo dva."

Oprava ZUŠ Střezina za 160 milionů se zastavila

Podle mluvčího magistrátu Petra Vinkláře se teď řeší předání staveniště a vyrovnání požadavků, které firma poslala městu v souvislosti s ukončením smluvního vztahu: „Záležitost předání staveniště se blíží kie konci. Řeší se poslední detaily. Aby firma opustila staveniště s tím, že si odveze své vybavení, ale současně to staveniště musí být řádně zabezpečené. A probíhají přípravné práce k tomu, aby se následně mohla podle aktuálního současného stavu projektová zadávací dokumentace aktualizovat. A vypsat nové výběrové řízení na dodavatelskou formu."

Kdy se na Střezině bude ve stavbě pokračovat teď radnice nedokáže odhadnout. Ale letos to s největší pravděpodobností už nebude.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související