Virtuální realitu využívá v reálné výuce jako jedna z prvních v republice ZUŠ Střezina

7. leden 2018 09:45

Vytvořit sochu bez hlíny, nebo namalovat obrázek bez barev? Virtuální realita je reálná na ZUŠ Střezina v Hradci Králové, kde pomáhá při výuce. Dokážete si představit, že modelujete sochu pomocí technologiemi nabitých plastových madel a s 3D brýlemi na hlavě? Žáci výtvarného oboru mají právě tuto novinku jako součást výuky. 

„Funguje to jako pistole, zespodu je spoušť. Tam si namíříš, zmáčkneš a vybereš si nástroj a klikneš," radí učitel výtvarného oboru Jan Slavíček řediteli školy Karlu Šustovi, jak s 3D brýlemi na hlavě a speciálními madly může začít kreslit ve virtuální realitě.

Zařízení škola využívá jako jedna z prvních v republice pro výuku modelování, ale i malby.

„Výhoda je hlavně v tom modelování. Protože budeme moci dělat sochy, které bychom tady prostorově dělat nemohli. Žáci mohou dělat sochy třeba v životní velikosti. Sice ve virtuální realitě, ale ta zkušenost bude určitě zajímavá," říká Jan Slavíček.

Další výhodou je, že to, co žáci ve virtuální realitě vytvoří, půjde, díky speciálnímu programu, také vytisknout na 3D tiskárně. V případě modelů vytvořených v životní velikosti, bude ten vytištěný samozřejmě mnohem menší.

Virtuální realita je realitou v ZUŠ Střezina v Hradci Králové

„To je super. Je to skvělé," nezkrývá nadšení ředitel střezinské školy Karel Šust, který si poprvé vyzkoušel, jak virtuální malování funguje.

A zároveň má radost, že žáci výtvarného oboru budou mít před ostatními náskok: „Jsem rád, že u toho můžeme být jako jedni z prvních. Věříme, že se ta technologie bude rozšiřovat, technika jde hodně dopředu. Ale jsme rádi, že si to můžeme vyzkoušet. A budeme rádi, když se na to třeba někdo z kolegů bude chtít přijet podívat."

Nejen k modelování a malování je program vhodný. Umožňuje třeba i street art, simulaci sprejování - například nástřiku na virutální dodávkové auto.

Jan Slavíček ale připomíná, že 3D svět není jen o superlativech: „Má to své nevýhody v tom, že je to takové chladné. Není to jako malování štětcem, kdy se člověk dotýká toho materiálu. A ten materiál má nějakou strukturu a kvalitu. Tady to je prostě tak chladně technické."

Výstupem mladých výtvarníků ze Střeziny by v letošním školním roce měla být výstava soch a modelů, které vznikly díky virtuální realitě a podobu získají díky 3D tisku.

autor: luc
Spustit audio

Související