Lidem v Hořiněvsi přednáší profesoři z Prahy. Nevěříte? Jde o virtuální univerzitu třetího věku

12. únor 2016

Tisícům vysokoškoláků postupně v těchto dnech začíná letní semestr. První přednášku měli ve čtvrtek odpoledne i studenti Virtuální univerzity třetího věku v Hořiněvsi. Díky moderním technologiím můžou lidé v tamní základní škole navštěvovat přednášky profesorů z České zemědělské univerzity v Praze. Tento semestr na téma včelařství pro začátečníky.

„No jdeme do školy!" Do začátku výuky zbývá jen pár minut a studentky míří do školních lavic. Aktuálně jich je zapsaných 8 nejen z Hořiněvsi.

Například paní Dagmar Bednářová je z nedalekých Sendražic: „Už chodím asi třetí rok. Scházíme se jako kolektiv. Upečeme si vždycky nějakou dobrotu. Člověk se něco dozví a namáhá trošku ten mozek."

Účastníci kurzu se tu schází jednou za dva týdny. Nejdříve si na promítacím plátně pustí přednášku.

Následuje test. Učit se ale musí i doma, kde je přes internet čeká další ověření znalostí.

Čtěte také

„Doma ještě u počítače musíme udělat ty testy a nějaké zápisky. No, určitě se na to musíme připravit," potvrzuje Dagmar Bednářová.

Jako důkaz o úspěšném absolvování dostanou studenti certifikát.

Za sebou ale už mají dokonce i jakousi slavnostní promoci.


„My jsme byli jedni z prvních, co jsme promovali v aule vysoké zemědělské školy v Suchdole. A letos jsme byli ve Smiřicích, tam nám to městský úřad udělal slavnostní a prošli jsme si i tamní kaplí," popisuje ukončení nedávného zimního semestru Helena Pavlíková.

Na virtuální univerzitu třetího věku sem chodí lidé starší 50 let, nejstarším manželům bylo přes 80, vysvětluje Blanka Zadrobílková, která má univerzitu v Hořiněvsi na starost: „Když jsme měli teřba lesnictví, tak o tom půdoznalství to bylo opravdu těžké. A těžké bylo také o evropské kultuře, to bylo spíš filozofické téma."

Virtuální univerzita třetího věku je v Královéhradeckém kraji na 16 místech.

Témata kurzů se liší. Kromě včelařství jsou mezi nimi i dějiny oděvní kultury, lidské zdraví nebo astronomie.

Lidem v Hořiněvsi pravidelně přednáší profesoři z Prahy. Nevěříte? Jde o virtuální univerzitu třetího věku
autor: ova
Spustit audio