Odpůrci fotbalové arény v Hradci Králové se nevzdávají, chystají žalobu

22. listopad 2013

Odpůrci stavby nové fotbalové arény v Hradci Králové spojené s budoucím nákupním centrem svůj boj nevzdávají. Územní rozhodnutí nedávno potvrzené Královéhradeckým krajem chtějí napadnout u soudu správní žalobou.

Krajský úřad územní rozhodnutí vydané stavebním úřadem potvrdil. Město má teď před sebou další úkol, jak říká náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vedlich z TOP 09.

„Do doby od deseti týdnů od právní moci územního rozhodnutí musí firma Casua zpracovat dokumentaci ke stavebnímu povolení, což je další stupeň. My žádost o stavební povolení na základě toho podáme, a pokud nebude napadeno, tak můžeme přistoupit k vysoutěžení dodavatele stavby. Pokud bude napadeno, tak bude řešit toto odvolání opět Krajský úřad Královéhradeckého kraje,“ upřesnil Vedlich.

S tím se ale protistrana nechce smířit. Krajský úřad měl o odvolání odpůrců fotbalové arény rozhodovat nestranně, to ale neudělal a argumenty odpůrců vůbec nezohlednil, tvrdí architekt Fantišek Křelina.

„Nesouhlasíme s tím, jak bylo naše odvolání krajem zdůvodněné, protože k některým otázkám se kraj z hlediska našeho odvolání vůbec nevyjádřil. Takže nám nezbývá nic jiného, nežli jít do toho, že podáme správní žalobu u Krajského soudu v Hradci Králové,“ podotkl Křelina.

Za rekonstrukcí se prý skrývá výstavba nákupního centra

Odpůrcům rekonstrukce fotbalového stadionu vadí například to, že se za ni schovává výstavba obřího nákupního centra.

„Nejsme proti tomu, aby se stadion rekonstruoval a opravil, případně celý zboural a předělal, ale nikoliv tou formou, jaká byla v uvozovkách vysoutěžena právě firmou ECE. To znamená výstavbou velkého nákupního centra, kde převládají jednoznačně nové odbytové prodejní plochy nad plochami sportovními,“ dodává František Křelina.

Další takto velké nákupní centrum Hradec Králové podle architekta nepotřebuje. Navíc prý záměr zasahuje do pásma městské památkové rezervace a není v souladu s územním plánem města.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio