Hradec chce vybudovat fotbalový stadion metodou Design and Build do konce roku 2022

21. leden 2020 08:32

Přípravy na vypsání nové soutěže na fotbalový stadión v Hradci Králové pokračují - a na první pohled v relativním poklidu. Na jednání zastupitelstva stačila na projednání tématu necelá minuta. Co to může znamenat? 

Během pár desítek sekund si zastupitelé v Hradci Králové "odbyli" bod číslo 23 - na vědomí vzali informace o výsledku předběžných tržních konzultací ve věci výstavby fotbalového stadiónu. Téma, které jindy na zastupitelstvu rezonuje desítky minut, tentokrát do popředí nevystoupilo. Do kritiky se nepustila ani opozice, přestože to běžně dělává.

Čtěte také

„Já si myslím, že je to dobrá zpráva, protože my jsme o tom informovali a zastupitelé, kteří o to mají opravdový zájem, se o tom bavili. Tedy měli informace a tak věřím, že je to zatím dobré," komentoval jen minimální dění na zastupitelstvu v souvislosti se stadiónem primátor Alexandr Hrabálek z ODS.

Město teď podle primátora připravuje podmínky pro vypsání další, v pořadí už čtvrté soutěže, vypsána by měla být v březnu.

Pracujeme na tom, říká náměstek primátora Jiří Bláha z ODS, do podrobností se pouštět nechtěl.
„Nejde o to, něco prozradit nebo neprozradit, ale jde o to mít nějaký pevný bod. To znamená, že se dohodlo to a to. A z toho vyplývá následující. Což v této chvíli není, protože konsenzus se na některé věci pracně hledá."

Každý týden se na magistrátu schází pracovní skupina a podle Jiřího Bláhy jsou jednání konstruktivní.

Opoziční zastupitel Aleš Dohnal z Pirátské strany - mimo jiné člen této pracovní skupiny a dlouhodobý kritik přístupu města k problematice stadiónu - slova náměstka Bláhy potvrdil.
„Já bych byl spíš lehký optimista."

Dohodnout se už podařilo i některé konkrétní věci. Jasno je například o administrátorovi zakázky, kterého schválila už i Rada města.

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

A pak je tu ještě jedna věc, říká Aleš Dohnal.
„Podařil se takový první pozitivní průlom, že se dohodlo, jakým způsobem bude vypsána nová zakázka. Bude to jednací řízení s uveřejněním, které nám umožní nehodnotit jen cenu, ale i kvalitu projektů, energetickou náročnost a třeba i multifunkce. Ale tam zatím ony pozitivní zprávy končí. Protože technické a kvalifikační požadavky, nebo samotná hodnotící kritéria jsme si ještě nestanovili. To je záležitost příštích týdnů."

Čtěte také

Podle primátora Alexandra Hrabálka by se všechno mělo stihnout do březnového zasedání zastupitelstva tak, aby zastupitelé už mohli zadání soutěže vypsat.

O dalších termínech primátor moc mluvit nechtěl a na otázku, jestli se tedy samotná stavba někam pohne ještě letos, jen pokrčil rameny.
„Nezakřikněme to."

Nový fotbalový stadión by měl stát maximálně 605 miliónů korun bez DPH a jednou z podmínek soutěže bude dokončení nejpozději v roce 2022.

V listopadu loňského roku proběhla předběžná tržní konzultace k zakázce na stavbu fotbalového stadionu, do které se přihlásilo 12 zájemců. Většina z nich by při požadovaných podmínkách zastupitelstva preferovala metodu Design and Build.

Pro tuto dodací metodu je příznačná odpovědnost za projektovou dokumentaci na straně zhotovitele, přičemž objednatel specifikuje ve svém zadání pouze účel, standardy, rozsah a další například výkonová kritéria plnění. Při použití metody Design-Build může objednatel přesněji předvídat cenu i lhůtu pro dokončení.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související