V roce 2023 chce mít Hradec Králové moderní arénu pro setkávání lidí na fotbale nebo při koncertech

15. duben 2021

Když se jde v Hradci Králové na fotbal, tak pod lízátka. A platit to bude i s novým fotbalovým stadionem, kde se s těmito tradičními kulatými reflektory počítá. A také s atraktivní architekturou, kapacitou přes 9 000 diváků, atletickým oválem, tělocvičnou a dalšími sportovišti.

Hradec Králové je tedy blízko svému novému, modernímu fotbalovému stadionu. Určitě je za to moc rád i generální manažer FC Hradec Králové Richard Jukl.

Richard Jukl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Můžete už klidněji spát?
Opravdu, po více jak 15 letech mám konečně lehčí spaní, i když úplně lehčí ještě ne. Protože stadionem všechno nekončí, my máme spoustu jiných úkolů a cílů. Ale je to významný mezník pro vývoj klubu FC Hradec Králové a vůbec pro město a široké okolí. Konečně jsme se dočkali toho, že bude zahájena stavba nové multifunkční arény, na kterou budou, doufám, právem hrdi všichni obyvatelé východočeského regionu.

Pro nás nastal den D. Došlo k podpisu smlouvy, Kde se sdružení firem zavázalo do 24 měsíců postavit novou multifunkční arénu.
Richard Jukl, generální manažer FC Hradec Králové

Co se přesně se tedy ve středu odehrálo?
Ačkoliv do včerejška probíhala spousta přípravných a schvalovacích procesů, tak včerejšek pro nás byl den D. Došlo k podpisu smlouvy o dílo mezi sdružením Strabag, Geosan a D&D Elektromont a městem Hradec Králové o smlouvu o dílo. Kde se toto sdružení zavázalo do 24 měsíců od podpisu smlouvy postavit novou multifunkční arénu.

Čtěte také

Co to pro vás osobně znamená, jako člověka, který se celý život hradeckému fotbalu věnuje?
Pro mě samotného je to obrovské zadostiučinění, protože jsem se tomu opravdu věnoval 15 let. Kolikrát už jsme si mysleli, že jsme v cílové rovince a spadli jsme zase na začátek. Museli jsme překonat spoustu peripetií a nástrah. Kdo něco takového nedělá, tak si to asi neumí představit. Protože pokud něco staví soukromý subjekt, tak je to jednodušší, ovšem když staví město, tak jsou ty procesy složitější a zdlouhavější. Kolikrát jsem už měl chuť s prominutím říct, že to nemá cenu, ale jsem ze sportu naučený neprohrávat a bojovat. Tak jsem rád, že jsem to nevzdal, protože si myslím, že to bude stát za to.

Mimochodem, kolik jste za těch 15 let už viděl návrhů, jak by mohla aréna v Hradci Králové vypadat?
Návrhů jsem viděl spousty, ale těch opravdových, které už měly konkrétní podobu v rámci projektu pro územní rozhodnutí, mám v kanceláři asi 4 nebo 5. S oblibou říkám, kdyby někdo chtěl, ať se přijde podívat, že mu ukážu ten vývoj, stojí to za to. Ale teď jsem rád, že ten poslední návrh, který už máme i v podobě makety, bude zrealizován.

Vzpomenete si, kdy jste poprvé tady v Hradci Králové vyběhl jako fotbalista na trávník pod lízátky?
Tak určitě, protože to byl pro mne významný mezník života. Přišel jsem do Hradce Králové jako kluk, který hrál třetí ligu ve Žďáru nad Sázavou, a tady jsem dostal ze dne na den šanci hrát první ligu. Myslím, že se mi ten vstup navýsost povedl a to rozhodlo, že se budu místo stavařině věnovat fotbalu, a zůstal jsem u něj dodnes.

Čtěte také

Jak se hraje z pohledu hráče na tom současném stadionu? Protože jsem se dozvěděl, že už v roce 1966, když byl stadion poměrně nový, se uvažovalo o tom, že potřebuje přestavbu.
Stadion, který se v roce 1960 postavil, už byl tenkrát zastaralý. Vyjma následně provedených lízátek, které jsou dominantou stadionu. Ty jsou tím pravým, co je na stadionu správně. Ostatní bylo všechno špatně. Ať z pohledu umístění tribun, hlavní tribuna je východní místo toho, aby byla západní, okolní ovál, daleko hlediště, prostě všechno špatně. Jediné, co na tom bylo kloudného, jsou lízátka.

A z pohledu hráče to vypadá jak?
Hráč chcete mít samozřejmě těsný kontakt s fanouškem, aby diváci byli co nejblíž. Tady jsou paradoxně úplně obráceně co nejdál. V minulosti když chodilo, zažil jsem sám, 20 000 lidí na Slavii, tak bylo pro hráče frustrující, že nemají kontakt s diváky. Nemají to vyhecování. Potřebují pomoct, když to nejde, a to tady na stadionu prostě chybí.

Vizualizace nového stadionu v Hradci Králové

Bude to možná nejhezčí stadion v republice, souhlasíte?
Podle vizualizací se to jeví jako jedna z těch lepších variant, které jsou v České republice navrženy. Architekt Vymetálek to navrhl moc hezky, tak budeme doufat, že to bude pěkně vypadat i v reálu.

Mimochodem, která světová fotbalová aréna vám přijde nejkrásnější?
Tak navštívil jsem jich spoustu. Pro mě je to asi v Mnichově Allianz Aréna, potom jsou nádherné stadiony v Anglii, to se vám až zatajuje dech. Krásné stadiony mají ve Francii, takže je celá řada moc hezkých stadionů.

Čtěte také

Důležitá je asi také multifunkčnost celého stadionu. To byl jistě podstatný bod všech jednání.
Všechny návrhy jsme se snažili koncipovat multifunkčně. Samozřejmě není úplně jednoduché, abyste do stadionu dostal to, co je základní, tedy splnit parametry UEFA pro konání mezinárodních utkání jak na klubové úrovni, tak reprezentace. Ale to jsme vždy chtěli, aby se u nás mohly hrát zápasy reprezentace.

Takže Barcelona bude moci přijet a zahrát si v Hradci Králové?
Určitě může, ale ty stadiony jsou pak rozděleny do kategorií a u nás můžeme hrát do osmifinále Ligy mistrů. Reprezentace tady může hrát bez omezení, ale samozřejmě se vždy počítá atraktivita soupeře a kapacita stadionu. My budeme mít možnost až 9 300, což není úplně kapacita, aby k nám přijelo Německo, Španělsko nebo Brazílie. Pro takové zápasy se hledají stánky, které mají kapacitu alespoň 20 000, jako má dnes Slavie.

Jinak 25 000 lidí se na stadion vejde, ale to se nemůže hrát fotbal. To je kapacita například na koncert.
Ano. 25 až 30 000 se tam vejde na koncert. Je to uzpůsobené tak, že diváci budou moci být v hledišti i na ploše, stage bude umístěna u jedné tribuny. Je to i z požárního hlediska navrženo tak, aby se tam těch 25 000 lidí mohlo v klidu umístit a zároveň v případě nějakého nebezpečí evakuovat.

Pro postup do nejvyšší soutěže děláme všichni strašně moc. Ať jsou to vrátní, uklízečky, pradleny, management, hráči, trenéři.
Richard Jukl, generální manažer FC Hradec Králové

Když jsem mluvil o Barceloně, tak vy jste si proti tomuto legendárnímu klubu zahráli, je to tak?
Ano, to bylo když se Hradec Králové stal mistrem republiky v sezóně 1960/61, tak potom v Poháru mistrů evropských zemí právě narazil na Barcelonu.

Když se zastavíme u sportovních výsledků, tak Hradec vede druhou ligu. Takže přišel čas vybojovat postup do nejvyšší soutěže?
Víte, my jsme si před třemi roky dali horizont, nemysleli jsme si, že během těch tří let dojde jak k začátku realizace stadionu, tak i našemu postupu. A teď nám ten tříletý horizont končí a my opravdu děláme pro ten postup všichni strašně moc. Ať jsou to u nás vrátní, uklízečky, pradleny, management, hráči, trenéři, děláme vše pro to, abychom postoupili. Krajské město by mělo hrát první ligu, byť ze začátku ji nebudeme moct hrát na našem stadionu.

Jakub Schmidt a Richard Jukl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Richard Jukl, generální manažer FC Hradec Králové, byl naším hostem. Držíme palce, ať se za ty dva roky, jak se plánuje, v této moderní a krásné stavbě pro jedenadvacáté století potkáme na fotbale nebo na koncertě. Díky a na shledanou.
Moc děkuji. Zdravím všechny fanoušky votroků i Českého rozhlasu Hradec Králové. Na shledanou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.