Na novém fotbalovém stadionu v Hradci Králové bude možné po dokončení hrát i mezinárodní zápasy

14. únor 2022 09:06

Fandové fotbalu budou moci na nový hradecký stadión chodit i na mezinárodní zápasy. Naději tomu dává čerstvě podepsané memorandum mezi hradeckou radnicí a fotbalovým svazem. Stadión bude ale nejspíš zároveň patřit mezi stavby, o kterých se i dál povedou bouřlivé diskuze mezi vedením města a opozicí.

Čtěte také

Opozice má výhrady k tomu, že město téměř s jistotou nedostane dotaci od Národní sportovní agentury.

Ta mohla být ve výši 150 až 300 miliónů korun a tyhle peníze by se v rozpočtu náramně hodily, připomíná Pavlína Springerová z HDK. „To že máme smůlu, jde tak trochu na Benešovku. To, že nemáme kopnuto, Velké náměstí a Severní terasy, to jsou prostě velké nuly.“

V podobné situaci jako Hradec Králové se ocitla i další města, která podle svého přesvědčení splnila dotační podmínky, ale nedostanou nic. Říká náměstek primátora Pavel Marek za hnutí ANO. „Při těch jednáních jsme nikdy nedostali ani náznak toho, že by město mělo něco v nepořádku. Naopak jsme slyšeli vyjádření, že jsme jedni z těch, kteří mají žádosti a materiály v pořádku.

Čtěte také

Vedení města odmítá, že by počítalo s dotací jako jistotou, i proto jsou všechny prostředky potřebné na stavbu v rozpočtu. Ekonomická ztráta to ale bezesporu je, uznává Pavel Marek. „Těch 150 milionů samozřejmě chybět bude. Ne přímo při stavbě stadionu, ale byla to částka, která měla přijít do rozpočtu a mělo se za ni buď dodělat okolí stadionu nebo něco dalšího.

Opozice kritizuje i další údajné přešlapy vedení města třeba ve způsobu komunikace nebo to, že nikdo vlastně pořádně neví, jak bude stadion vypadat.

„Nikdy jsme nedostali odpověď, kde vlastně budou jaké multifunkce a kde budou prostory, které jsou nyní v té staré tribuně, říká Pavlína Springerová.

Čtěte také

Tyhle věci se vysvětlí, věří vedení města. Důležité nakonec tedy je hlavně to, že stadión nakonec bude a že ho tedy nakonec město bude muset nejspíš celý zaplatit z vlastního rozpočtu.

Na místě bývalé hrací plochy se momentálně dál intenzivně pracuje, společně s technickým ředitelem pro oblast severních a východních Čech firmy Strabag Alešem Fišerem teď stojíme přímo u plochy. „Aktuálně se provádí hlavní odtěžování valu a provádíme přípravu pro zahájení stavby vlastních nosných konstrukcí stadionu.

Ještě v únoru by měl být položen základní kámen budoucí stavby, termín dokončení pak bude možné přesně určit po vydání stavebního povolení.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související