Poklepem na základní kámen začala stavba nového hradeckého stadiónu. Některé otázky ale zůstávají

23. únor 2022 08:43

Začátek stavby nového stadiónu v Hradci Králové je o další symbolický krok blíž. Ve znamení dvojek, tedy 22. 2. 2022 ve dvě hodiny odpoledne položili na staveništi základní kámen budoucí arény. Celý akt se nesl ve znamení optimismu a potlesku, ale některé otazníky přesto visí ve vzduchu dál.

Čtěte také

Nový multifunkční stadión v Hradci Králové se už oficiálně začal stavět. U poklepání na základní kámen se sešli představitelé města, klubu, kraje nebo stavebních firem. Jenže i když je podle vedení radnice všechno v pořádku, některé otazníky především v řadách magistrátní opozice nadále přetrvávají.

Slavnostní okamžik ozvláštnil i dnes sedmaosmdesátiletý Ladislav Pokorný, někdejší fotbalista Hradce a mistr republiky z roku 1960, který vykopl míč symbolicky směrem do staveniště. Stavba samotná zatím postupuje podle plánu, na přelomu února a března se na staveništi objeví čtyři věžové jeřáby.

Podle mluvčí stavební firmy Strabag Edity Novotné bude hotovo příští rok. „Sezónu 2023/24 už bude FC Hradec Králové hrát na novém stadionu.“

Jenže… i když stavba jako taková začíná, pořád se objevují výhrady. Opozice upozorňuje, že stále neví, jak budou vypadat náklady na samotný provoz stadiónu, jak bude vypadat uspořádání vnitřních prostor nebo co bude se zbývající tribunou, která zatím zůstává stát.

„Většina z těch problémů souvisí s tím, že my, jako opoziční zastupitelé, nemáme žádné informace a to potom nahrává takové malé transparentnosti celého procesu, popisuje Pavlína Springerová z opozičního HDK.

Čtěte také

Bývalý náměstek primátora Martin Hanousek ze Zelených jde ještě dál, to, že město s ním podle jeho názoru nekomunikuje tak, jak by mělo, chce řešit - když to nepůjde jinak, tak i žalobou.

Z opozice zaznívají i hlasy, že ani samotný fotbalový klub není s podobou stadiónu spokojen, což ale předseda představenstva klubu Jan Michálek popřel. „Určitě ne, my jsme naprosto spokojení.

Ani vedení klubu se ale zatím nemohlo podívat do podrobné dokumentace, připouští Jan Michálek. Magistrát má k dispozici všechna potřebná povolení, úřední moci nabyla i změna stavby před dokončením.

Čtěte také

To je ale podle bývalého náměstka primátora Jindřicha Vedlicha v rozporu se zákonem. „Já jsem hluboce přesvědčen, že tohle rozhodnutí není v souladu se zákonem.

Primátor Alexandr Hrabálek z ODS je ale přesvědčen, že město má všechno v pořádku.

„Stavbu stadionu už snad nic neohrozí, i když se stále objevují hlasy, že postupujeme špatně, stavební povolení je špatně. Tohle jsou hlasy v podstatě aktivistů a lidí, kteří stadion postavit nedokázali, tak chtějí dokázat, že to nedokážeme ani my, uzavírá primátor Alexandr Hrabálek.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související