Hradec Králové už ví, jakou hodnotu má jeho fotbalový klub. A hledá provozovatele multifunkční arény

6. říjen 2022 07:23

Prvoligový fotbalový klub FC Hradec Králové má tržní hodnotu zhruba 25 milionů korun. Vyplývá to z posudku, který si nechalo zpracovat město Hradec Králové - v tuto chvíli stoprocentní vlastník klubu. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik.

K čemu má ocenění klubu sloužit?

Čtěte také

Město tím získalo představu, za jakou přibližnou hodnotu může část akcií fotbalového klubu prodat a najít tak strategického partnera. Cílem je snížit náklady města na provoz profesionálního sportovního klubu.

Hodnotu tedy znalecká firma stanovila k 31. prosinci minulého roku na 25,2 milionu korun. Což obsahuje veškerý majetek i hodnotu hráčů. Důležité je, že reální hodnota klubu se poměrně rychle mění nákupem nebo prodejem hráčů.

Čtěte také

Pro velmi volné porovnání, hodnota pouze hráčského kádru plzeňské Viktorie, bez dalšího majetku, je podle serveru Transfermarkt.com 24 milionů eur. Tedy asi 600 milionů korun.

Zpracování posudku se ale zpozdilo, proč?

Šlo o problém s GDPR, kdy znalecká firma chtěla k ocenění klubu po městě všechny smlouvy s hráči, včetně citlivých údajů, jako jsou například odměny. Problém se nakonec podařilo vyřešit tak, že město dodalo podklady za všechny hráče dohromady. Posudek měl být původně hotový už začátkem srpna.

Čtěte také

Co tedy bude teď dál?

To už závisí na novém vedení města, které může vypsat výběrové řízení, ale také může zůstat dosavadní stav zachován beze změn. Každopádně, jak velký podíl fotbalového klubu nakonec by město vůbec mohlo odprodat, zatím vůbec není jasné.

Podle dosluhujícího primátora Alexandra Hrabálka z ODS záleží na konkrétní nabídce. Nabízí se například model, který funguje s hradeckým hokejovým klubem, kde město a společnost Mountfield vlastní přesné poloviny.

Radnice dál hledá provozovatele multifunkční arény, která by měla být hotová příští rok v létě. Jak tam se věci posunuly?

Čtěte také

V takzvaných předběžných tržních konzultacích se hradecká radnice chtěla od možných provozovatelů dozvědět, jak by měla nastavit podmínky a požadavky ve výběrovém řízení. Do nich se přihlásil jen jeden jediný zájemce, a to právě fotbalový klub FC Hradec Králové.

Další postup, ale i tady už záleží na budoucím vedení města, jednou z variant, jak tedy vybrat provozovatele nové multifunkční arény, je vypsat výběrové řízení, kam by se bez ohledu na ony předběžné konzultace mohl přihlásit kdokoliv další.

Ve hře je i varianta, že by stadion spravovala některá z městských společností, případně by kvůli tomu vznikla úplně nová.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související