Přes 100 stánků vánočních trhů poprvé v Hradci Králové obsadilo centrum města na Velkém náměstí

12. prosinec 2022 07:55

V Hradci Králové začaly Vánoční trhy. Poprvé v historii se stánkaři i jejich zákazníci přestěhovali z Masarykova náměstí na hlavní, ale přeci jen z hlediska dopravy trochu odlehlejší Velké náměstí. I proto funguje v době trhů speciální bezplatná autobusová linka, která zájemce na trhy doveze. 

Čtěte také

Přes sto stánkařů, cirkusové šapito, střelnice a také podium s kulturním programem na Velkém náměstí v Hradci Králové bude bavit příchozí až do 23. prosince.

„Protože všechny města mají vždy trhy na tom jejich hlavním náměstí. U nás byl ohromný problém v tom, že je tady jedno velké parkoviště. A nikdo neví, kolik je práce s tím vystrnadit auta, aby v tu chvíli neparkovala. Natož 5 nebo 15 dní, které my máme,“ popisuje Edita Pavlišová z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která trhy pořádá.

Právě na první pohled viditelná proměna Velkého náměstí z obrovského parkoviště na tržiště je asi nejvýznamnější změnou, kterou ale všichni prodejci z počátku úplně nevítali.

Čtěte také

„Když mi řekli, že to bude tady, tak se přiznám, že jsem si říkala, tak to tedy nevím. Protože se mi to moc nelíbilo. Je tu problém s tím, že starší lidé musí do kopce, není tady kde zaparkovat a musí sem také jít cíleně. Kdežto na Masarykově náměstí procházeli lidé městem, chodili i do obchůdků, popisuje Lenka, která stojí vedle svého stánku a zatím marně vyhlíží větší množství zákazníků.

„Určitě je tady menší návštěvnost než byla na Masarykově náměstí, ale musíme k tomu připočítat i covid a vše, co se teď děje, takže si na to musí asi lidé zvyknout, dodává Lenka.

Pravdou je, že v pátek bylo otevřeno poprvé a s přibývajícím časem roste i počet lidí. Pomoci k tomu může i mimořádná bezplatná autobusová linka hradecké MHD, kterou dopravní podnik zavedl právě na období vánočních trhů a která zajíždí na Velké náměstí.

Čtěte také

To své si najde každý, věří za organizátory Edita Pavlišová a připomíná, že podstatná část náměstí je věnována dětem. „Dětská zóna zabírá opravdu velký prostor. Jsou tu kováři, kteří kovají právě spolu s dětmi. Vyrábí s nimi přímo tady různé předměty.

Hned vedle stojí dřevěný kolotoč a jsou tu i další možnosti, jak zabavit ty nejmenší. Ostatně fungovat budou i dětské dílny, říká Edita Pavlišová. „Je to o tom, že by se i děti měly trošku učit udělat vánoční atmosféru ohledně slavnostního stolu, domácnosti. A budou tady profesionálové, kteří je to budou učit.

Na své si ale na vánočních trzích na Velkém náměstí v Hradci Králové ale přijdou i starší návštěvníci. Až do 23. prosince si mohou například vybrat z celé řady koncertů. Kompletní program najdete na webových stránkách vanocevhradci.cz.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související