Na hradeckých náměstích už stojí dva vánoční stromy. Slavnostně se rozsvítí v neděli 27. listopadu

23. listopad 2022 07:33

Hradecké Technické služby pokácely a na svá vánoční stanoviště převezly dva smrky, které se stanou součástí vánoční výzdoby krajského města. Velké náměstí v Hradci Králové ozdobil smrk ze zdejších městských lesů, který rostl nedaleko Bělečka, na Masarykově náměstí stojí strom od soukromých dárců ze Smiřic.

Čtěte také

Hned po osmé hodině ráno přichází na řadu strom, který roste mezi Krňovicemi a Bělečkem.

„Tady jsme si ten prostor museli trochu nachystat s ohledem na počasí. Jeřáb musí mít také pod kotvící nohou umístěn panel, aby byl stabilní. Ale jinak se vyzvednutí stromu podařilo bez komplikací,“ popisuje Daniel Jeřábek z technických služeb.

Samotné kácení tedy proběhlo bez nejmenších problémů. „Strom byl z lesa, takže šel dobře vyndat, vysvětluje Jan Půhonný, který oba vánoční stromy během dopoledne osobně pokácel.

Ani 70 let starý smrk ve Smiřicích si pro něj nepřipravil žádné nepříjemné překvapení. „Na kmenu je trošku širší, takže může mít větší letokruhy, ale jinak si myslím, že je v pohodě.

Čtěte také

Se stromem ve Smiřicích se loučila i majitelka, Květa Stávková. Strom jí dělal dlouhá léta radost, ale teď už musel pryč. „Je nám ho samozřejmě líto, jsme na něj zvyklí celý náš život. Ale jak jsou nějaké silné větry, mohl by padnout na auta nebo na dům. A co potom. Takže prostě kvůli bezpečnosti musí pryč.

A tom, že strom nechají pokácet přemýšleli majitelé už dobře 10 let, ale teď už prý opravdu nebylo vyhnutí. „Už má 70 let. Kdyby měl třeba 40, tak ještě něco vydrží, ale takto, už je zkrátka starý. Už má na smrk vysoký věk.

Majitelé smrku ze Smiřic využili nabídky hradeckých technických služeb, které jim za strom složí na dvůr ve stejném objemu palivové dřevo. A jsou rádi, že jejich strom ještě o Vánocích udělá lidem radost.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související