Města v kraji se připravují na Vánoce, třeba v Hradci Králové už instalují výzdobu v ulicích

12. říjen 2022 08:25

V krajském městě Hradci Králové začali pracovníci technických služeb v ulicích instalovat vánoční výzdobu. Všechno chtějí stihnout do první adventní neděle, tedy do 27. listopadu. Výzdobu připravují už i další města v  Královéhradeckém kraji. Podrobnosti k tomuto tématu zjišťoval reportér Jakub Vik.

Bude výzdoba v Hradci Králové a dalších městech v kraji stejně bohatá jako v minulých letech?

Hradec Králové, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou připravují vánoční výzdobu zhruba stejnou, tedy podobnou té, na jakou jsou obyvatelé těchto měst zvyklí z minulých let. Nové prvky nakupují jen v omezené míře.

Například v případě Hradce Králové to představuje novou výzdobu na části třídy Edvarda Beneše. Trutnov a Rychnov nad Kněžnou nakoupí jen několik kusů nových ozdob za řádově desítky tisíc korun.

Jak je to v Jičíně?

Čtěte také

Tam bude naopak možná o něco chudší vánoční výzdoba. Jičínská radnice zatím váhá s nákupem několika 3D dekorací s vánoční tématikou. Ty se ve městě už objevily v minulosti. Zatím je pouze vedení města rezervovalo, není si totiž jisté, jestli je v době energetické krize takový nákup dobrým signálem pro občany.

O pořízení nebo naopak nepořízení nové vánoční výzdoby tak vedení Jičína teprve rozhodne. Vyzdobit ulice těmito novými prvky by případně město vyšlo na 190 tisíc korun. Termín rezervace zakázky vyprší 4. listopadu.

Jak se obecně dotknou vysoké ceny energií na provozování vánoční výzdoby?

Čtěte také

Krajské i okresní města mají ceny elektrické energie zafixovány minimálně do konce letošního roku, v případě Rychnova nad Kněžnou to navíc platí i na celý příští rok. To znamená, že k výraznému navýšení provozních výdajů ve srovnání s minulým rokem by dojít nemělo.

Města plánují vánoční ozdoby rozsvítit od první adventní neděle, tedy od 27. listopadu až do Tří králů, tedy do 6. ledna 2023. V případě komplikací s energiemi po novém roce jsou ale také připravena provoz případně operativně ukončit i dříve, například už po Druhém svátku vánočním.

Pro ilustraci. Trutnov by měl provoz vánočního osvětlení na celou sezónu vyjít na zhruba 30 tisíc korun. Pomoci by jim tam mělo i to, že přes léto tamní správce veřejného osvětlení na vánočních ozdobách vyměnil žárovky za úspornější.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související