Některá muzea v kraji začala hledat možnosti, jak ušetřit za energie. Moc na výběr ale zatím nemají

10. září 2022 07:29

Zvyšující se ceny energií se dotknou také dvou velkých muzeí v Královéhradeckém kraji - Muzea Náchodska a Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Právě to sídlí v několikapatrové budově bývalých kasáren, která není zateplená a nemá ani nová okna. 

Čtěte také

Přestože podle vedoucích zmíněných institucí zatím nepřišly od zřizovatele konkrétní pokyny k úsporným opatřením, zamýšlejí se už teď, jak by se dalo na energiích v příštích měsících ušetřit.

„Tady vidíme čidlo od měřáku relativní vlhkosti a teploty. Je tu teď 20 stupňů Celsia a padesátiprocentní relativní vlhkost. Přes to prostě nejede vlak,“ ukazuje ředitel Muzea Náchodska Oldřich Schejbal v depozitáři obrazů teplotní podmínky, které jsou nutné pro uchování vzácných exponátů.

„O takové poklady musíme pečovat a to nejde bez udržování stabilního mikroklimatu.

Čtěte také

Každé muzeum má své depozitáře a podle jejich ředitelů hledat úspory na vytápění právě v těchto místnostech není jednoduché. „Nejdůležitější je, aby teplota ani relativní vlhkost vzduchu nerostly nebo neklesaly skokově. Ale ani mezisezónně nelze akceptovat větší posun teploty nebo relativní vlhkosti než o nějakých deset procent.

Na nejnižší možnou úroveň snížilo teplotu ve svých depozitářích například Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Potvrzuje to ředitel Tomáš Zelenka. „Snížili jsme teplotu v depozitářích, které budeme přes zimu temperovat. Ne tedy v optimálním režimu, ale v minimálním nutném, aby nedocházelo k poškozování sbírkových předmětů.

Všechna možná úsporná opatření prý muzeum zavedlo už v minulosti bez ohledu na současnou energetickou situaci.

Čtěte také

Jedná se například o výměnu žárovek v kancelářích i expozicích a uzavření provozu v některých svých pobočkách na zimní sezónu. „Podobná opatření už máme zavedena z minulosti, takže například expozice na rychnovském zámku jsou provozovány pouze sezónně, protože vytápět ty prostory by bylo značně neekonomické.

Podobný krok zvažuje na některých svých pobočkách podle Oldřicha Schejbala i Muzeum Náchodska. „Jednáme o možnosti omezení zimního provozu na vybraných pobočkách. Například v Polici nad Metují ve staré dřevěné škole nebo na Dobrošově, případně v Hronově, v Jiráskově rodném domku.

Obě instituce momentálně čekají na podrobné pokyny od zřizovatele, kterým je Královéhradecký kraj. Podle nich pak budou hledat další možnosti, jak za energie ušetřit.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související