Lékárna Fakultní nemocnice Hradec Králové je jedinečná výrobou cytostatik. A otevřeno má nonstop

2. červen 2024 08:14

Desítky zájemců se přišly v Hradci Králové podívat do zázemí lékárny ve fakultní nemocnici při Dni otevřených dveří. Zařízení se specializuje na výrobu léků, které pomáhají onkologickým pacientům. A zajišťuje také nepřetržitou pohotovostní službu. Kromě pacientů nemocnice pomáhá také veřejnosti. Mezi návštěvníky nechyběla také reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

„Teď vás dovedu na oddělení zásob. To jsou největší zásoby léčiv, které využíváme jak pro veřejnost, pro ambulantní pacienty, tak i pro nemocnici.“ Spolu se mnou se na jedné z odpoledních prohlídek sešla zhruba desítka návštěvníků. Skladem léčiv nás provází vedoucí nemocniční lékárny Pavlína Pastyříková.

„V tomto prostotu probíhá zpracování všech dokladů a dodacích listů, které přicházejí. Protože všechna léčiva jsou tady naskladněna, evidována, uložena za potřebné teploty a zase vydávána.

Kolem nás jsou v regálech uložené tisíce krabiček s léky. Od těch běžných, které má každý doma, až po ty na předpis. Prohlídka pokračuje přes prodejnu, sklad zdravotnicích potřeb až do druhého patra, kde farmaceuti léky vyrábí. „Nacházíte se v oddělení přípravy léčiv. Zrovna tady, kde stojíte, se nejčastěji připravují masti podle receptů.

S výrobou mastí pomáhá farmaceutům speciální přístroj. Jinak je to ale třeba u přípravy čípků, roztoků nebo kapslí, ty musí farmaceuti připravovat ručně.

„Nám když přijde recept, tak některý z magistrů to vše naváží, důkladně vše promísíme, zhomogenizujeme a pak si připravíme strojek, do kterého to nandáváme ručně. Spektrum léčiv, která nemocniční lékárna vyrábí, je velmi široké.

Čtěte také

Jsou mezi nimi i takzvaná cytostatika, která pomáhají v léčbě třeba onkologickým pacientům, vysvětluje vedoucí lékárny Pavlína Pastyříková. „Cytostatika, to znamená látky, které mohou být nějakým způsobem zdraví nebezpečné ve chvíli, kdy působí tam, kde nejsou určena. Protože jejich úkolem je zabít nežádoucí buňky, tak musíme chránit ty ostatní buňky, aby nedošlo k jejich poškození. Proto jsou taková bezpečnostní opatření, abychom výsledný přípravek dodali ve sterilní čistotě a nedošlo k jeho kontaminaci.

Právě výrobou cytostatik je hradecká nemocniční lékárna jedinečná. Od ostatních se ale odlišuje i tím, že ji lidé můžou navštívit 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Příležitost prohlédnout si její zázemí budou mít zájemci znovu zase za rok.

Spustit audio

Související