V okolí Kvasin přibývají řidiči nedodržující předepsanou rychlost. Obce tak zavádějí úseková měření

2. červen 2024 08:24

V okolí areálu automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku se stále nedaří přimět řidiče k dodržování dopravních předpisů. Přestupky tam policie často řeší u cizinců, kteří do automobilky dojíždějí za prací. Někteří jezdí v obci až stokilometrovou rychlostí. Část obcí proto zavedla úsekové měření, jenže to řidiče nezkontroluje všude. 

Čtěte také

Od začátku letošního roku přibylo ve srovnání s loňském přestupků zhruba o čtvrtinu.

„Dnes tady stojíme v Kvasinách, je osmá hodina ranní, takže průjezd je plynulý a není nijak hektický. Ale když jsme v době mezi 12. až 15. hodinou, tak díky tomu, že se tu nachází průmyslová zóna Škoda - Kvasiny, je zde velký průjezd vozidel,“ popisuje situaci policista Radek Bílek z Dopravního inspektorátu v Rychnově nad Kněžnou.

Největší provoz je podle něj v době střídání směn - tedy brzy ráno a odpoledne. V průmyslové zóně Kvasiny pracuje přes 11 tisíc lidí.

Čtěte také

Druhou nejpočetnější skupinou zaměstnanců jsou Poláci, kteří do práce dojíždějí přes hranice. „V tomto týdnu jsme měřili rychlost v této oblasti, například v obci Ohnišov nebo Skuhrov nad Bělou, a během dvou hodin jsme naměřili překročení stanovené rychlosti u tří cizinců. Přejíždějí přes hranice a spěchají do práce, tak to bohužel takto dopadá.

Většina překročení rychlostních limitů je do 20 km v hodině. Někteří řidiči ale v obcích projíždějí rychlostí až 100 km za hodinu.

„Máme tady takové střelce, kteří jedou klidně v obci devadesátkou nebo i stovkou. V takových případech se přím na místě sepíše záznam a odebereme se jim řidičský průkaz. Postupuje se přesně podle zákona, říká policista Radek Bílek.

Čtěte také

Situace přímo v Kvasinách se v poslední době zlepšila. Město totiž kvůli neukázněným řidičům zavedlo úsekové měření.

„V minulých letech jsme měli spoustu stížností. Lidé měli třeba i problém vůbec vyjet na hlavní silnici. Nebo když jeli po Kvasinách a dodržovali rychlost, tak je cizinci hodně předjížděli. V současné době se to již tolik neděje, tedy z mého pohledu se situace určitě zlepšila, hodnotí situaci nezávislý starosta Kvasin Jiří Tobiška.

Radary na měření rychlosti zklidnily provoz od loňského roku provoz také v obci Synkov-Slemeno a v Ještěticích, které jsou městskou částí Solnice. Pokuty vyřizuje radnice v Rychnově nad Kněžnou.

Spustit audio

Související