Královéhradecký kraj vykoupí další pozemky a investuje do rozšíření průmyslové zóny v Kvasinách

3. listopad 2021 08:20

I přes krizi v automobilovém průmyslu pokračuje Královéhradecký kraj v přípravách na rozšíření průmyslové zóny v Kvasinách na Rychnovsku. Krajští zastupitelé schválili další balíček výkupu pozemků, tentokrát pro inženýrské sítě a nové silnice. Vedení kraje je přesvědčené, že má smysl do průmyslových zón investovat.

Čtěte také

„My jsme přesvědčeni o tom, že by tam do budoucna mohly být umístěny podniky a subjekty, které participují při výrobě Škodovky. Automobilka bere Kvasiny jako místo, které chce nadále rozvíjet nebo udržet ve stávajícím stavu," říká hejtman Martin Červíček z ODS.

A jeho náměstek Pavel Bulíček z Pirátů doplňuje.
„Nemusí to být zrovna jen subdodávka pro Škodovku, ale je to průmyslová zóna jako celek. Zájem tam vidíme, předpokládáme, že se o to budou velice zajímat a poperou se o to."

Kraj teď vykoupí pozemky pro inženýrské sítě a nové obslužné silnice.

Čtěte také

Dohodu s majiteli pozemků se podařilo uzavřít včas, popisuje Jana Jiráňová, vedoucí oddělení průmyslových zón krajského Centra rozvoje a inovací.
„Výhoda byla, že se budoucí kupní smlouvy začaly chystat před zahájením záměru. Takže se nám to podařilo za slušné ceny, 200 až 300 korun. Dnes už se znalecké posudky pohybují kolem 680 korun."

Pozemky - většinou dosavadní pole nebo polní cesty - kraj koupí za zhruba 13 miliónů korun.

Čtěte také

Samotné rozšíření průmyslové zóny je pro kraj velmi důležité, myslí si náměstek Pavel Bulíček.
„Slibujeme si od toho více pracovních míst a samozřejmě i rozvoj Královéhradeckého kraje jako celku. Bude to mít samozřejmě pro nás přínos i z hlediska například inovací a možnosti uplatnění vysokoškolských i středoškolských studentů třeba i z jiných oborů."

Pozemky pro samotnou průmyslovou zónu už hejtmanství má. A kdy se v Kvasinách a okolí začne na přípravách pracovat?

„Předpokládáme, pokud vybereme zhotovitele, tak budeme realizovat inženýrské sítě v období 2022 až 2024. A stejně chceme na konci roku nebo začátkem příštího roku vybírat investory. Takže předpokládáme, že se to pojede souběžně a že noví investoři by se mohli umístit v průmyslové zóně v letech 2024 až 2025," uzavírá Jana Jiráňová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související