Obce v průmyslové zóně Solnice - Kvasiny mohou žádat o dotace na výstavbu bytů a infrastruktury

5. duben 2018 09:25

Ministerstvo pro místní rozvoj chce podpořit výstavbu nájemních bytů pro obce a města v okolí průmyslových zón. Týká se to i zóny v Kvasinách, kde pracuje přes deset tisíc lidí. Řada z nich bydlí na ubytovnách, někteří budou mít brzy šanci dosáhnout na příjemnější bydlení. 

Lidé, kteří zatím dojíždějí za prací do průmyslové zóny v Kvasinách nebo ti, kteří bydlí v okolí na ubytovnách, budou mít během několika let šanci získat některý z nových nájemních bytů. Ty pro ně za přispění dotace z ministerstva pro místní rozvoj začnou stavět obce a města v okolí.

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo zatím dvě dotační výzvy - na výstavbu nových nájemních bytů 40 a na pozemky a infrastrukturu 20 miliónů korun. Výzva se týká obecně všech strategických průmyslových zón, teď se do ní ale zapojí prakticky jen obce a města v okolí Kvasin, žádná jiná zóna teď podle ministerstva požadavky na podporu bydlení nemá.

Výstavba nových bytů a infrastruktury (ilustrační foto)

Nabídku ministerstva vítá třeba Rychnov nad Kněžnou. Nezávislý starosta Jan Skořepa vysvětlil, v čem vidí přínos budoucích bytů pro město a okolí: „Bude důležité, aby ti lidé, kteří v průmyslové zóně pracují a dnes za prací dojíždí a žijí tam na ubytovnách bez rodin, aby se v té oblasti aspoň někteří usadili. A buď tam své rodiny přivedli, nebo je tam založili. Protože pak jim začne záležet na tom, jestli je tam bezpečno a pořádek."

Konkrétně Rychnov chce letos připravit projektovou dokumentaci, v příštím roce by mohl začít stavět první bytový dům a reálně by se na první ze žadatelů mohlo dostat kolem roku 2020.

Výstavba nových domů (ilustrační foto)

Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci pracovní skupiny se starosty obcí v okolí Kvasin o jejich potřebách jedná, naposledy se podle ministryně Kláry Dostálové z hnutí ANO sešli v Praze včera: „My jsme si znovu zhodnotili jak je ten program nastavený a kdy můžeme od obcí očekávat první projekty. My jsme jej vyhlašovali v těchto dnech právě proto, že jsme čekali na to, až budou obce připraveny. Má to sloužit hlavně pro ně. Takže jsme samozřejmě v tomto plně v souladu."

Vláda chce průmyslovou zónu v Kvasinách podporovat i dál. 21. června loňského roku přijala usnesení o navýšení podpory na zlepšení infrastruktury ze tří na šest miliard korun. Vedle nájemních bytů půjdou prostředky i do posílení kapacity Policie nebo výstavby nových obchvatů měst a chodníků.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související