V Rychnově nad Kněžnou začal fungovat nový parkovací systém. Jaké změny přináší?

8. leden 2018 11:35

V Rychnově nad Kněžnou je od dnešního dne spuštěn nový parkovací systém. Ten původní byl sjednán na dobu deseti let a smlouva o provozování tedy vloni vypšela. Podle vedení rychnovské radnice nepřinášel městu téměř žádný zisk. Navíc omezoval řidiče, protože placených zón bylo výrazně víc než teď. 

První výraznou změnou je, že se počet parkovacích automatů snížil. Z původních devatenácti jich je pouze osm. Jsou v nejvytíženějších částech města.

Podle nezávislého starosty Jan Skořepy je cílem, aby lidé zbytečně parkováním nezatěžovali centrum: „Vůbec nejde o to abychom vydělali víc peněz pro město. Tady jde spíš o tu regulační funkci. Vybíráme pouze v centru města, kam by ti lidé vlastně nemuseli dojet. A nemuseli by centrum města zatěžovat auty. Pokud budou řidiči rozumní a zastaví 150 až 200 metrů od náměstí, tak nebudou platit. A myslím si, že ta procházka nikomu neublíží."

Ceny parkovného zůstávají stejné. Základní sazba je 20 korun za hodinu stání. Zároveň s odlivem automatů je jasné, že tam, kde původně byly a už nejsou, bude ode dneška možné parkovat zdarma. Určitě se uleví obyvatelům města, tzv. rezidentům, protože ti do teď museli za parkovací karty platit. Nově mají zdarma zaručené stání pro jedno vozidlo.

Podle radnice je možné, že časem bude možnost pořídit si další rezdentní parkovací karty za poplatek. Ale to, až bude vyhodnoceno, jak systém funguje.

Co se týká plateb u automatů, zatím budou nastaveny v režimu, který nevrací zpátky drobné. Ale výhodou určitě bude, že se dá platit i bezhotovostně a to hned třemi způsoby. K tomu je ale zapotřebí tzv. „chytrý telefon" s připojením na internet. Na každém autoamatu je návodná samolepka, na které je popsaný postup a uživatel může zvolit způsob platby pomocí QR kódu, nebo po stažení aplikace, případně přes Mapy.cz

Nový parkovací systém v Rychnově nad Kněžnou

Nové automaty mají příjemnější uživatelské prostředí a je také snazší jejich údržba. Tu má na starosti Městská policie. Ta byla také náležitě proškolena.

Montážní technik společnosti, která automaty pro Rychnov nad Kněžnou zajišťuje, Martin Stružka, doplňuje, v čem jsou jejich další výhody: „Už je výhoda, že je tady větší display. Můžeme zobrazovat víc informací, můžeme informace rotovat v čase. A navíc ten display má funkční tlačítka, která umožní třeba přepínání jazyků, nastavování zvláštních tarifů v případě například denních lístků, nebo něco takového."

Strážníci městské policie začali ode dneška dodržování parkovacího systému kontrolovat.

autor: luc
Spustit audio

Související