Autobusové i vlakové nádraží v Rychnově nad Kněžnou budou mít k sobě blíž

6. září 2016

Rychnovská radnice podala žádost o dotaci na vybudování nového autobusového nádraží. Autobusy se mají během roku postupně přesunout do sousedství vlakového nádraží. Úpravy tamního prostranství mají stát do deseti milionů korun a zázemí pro cestující, ale i řidiče má poskytnou nedávno opravená budova vlakového nádraží.

Autobusové nádraží vedle toho vlakového je podle nezávislého starosty Rychnova Jana Skořepy logické řešení. V místě už dnes zastavuje většina autobusových linek.

„Už dnes tam jsou zastávky. Ale dojde k jejich rozšíšení v soulasu s požadavkem kraje. A taky s přípravou odstavné plochy pro autobusy, které tady třeba končí," říká Jan Skořepa.

Čtěte také

Přestěhování nádraží vítá i největší dopravce na Rychnovsku AUDIS BUS. Jednatel společnosti Milan Cedidla říká, že se ušetří zbytečně najeté kilometry.

Jednoduší bude i odstavování autobusů a půjde lépe skloubit vlakové a autobusové spoje: „To podstatné je přestup vlak a autobus. A taky pro nás je důležité, že pokud jezdíme městskou hromadnou dopravou, tak pokud stíháme odjezd autobusů příjezdem naší městské dopravy, tak obyčejně nestíháme odjezdy a příjezdy vlaků."

Zatímco dnešní autobusové nádraží provozuje soukromá společnost na svých pozemcích - nové má stát na pozemcích města.

Autobusové i vlakové nádraží v Rychnově nad Kněžnou budou mít k sobě blíž

Část parcel si město pronajme od Českých drah a chce je v budoucnu koupit
Zázemí má poskytnou nádražní budova - o jejím využití jedná rychnovská radnice se SŽDC.

„Tam je čekárna, dnes jsou tam již volné prostory. Protože v Rychnově už není výpravčí. Takže tam by mohla být teplá čekárna pro všechny druhy dopravy. A pochopitelně sociální zařízení," dodává Jan Skořepa.

Pro cestující, kteří pojedou do centra Rychnova, mají vzniknout na průtahu městem dvě zastávky vedle dnešního autobusového nádraží.

Jenže ve směru od Náchoda budou muset frekventovanou silnici přecházet.

Především o školáky má obavu opoziční zastupitel Zdeněk Žabokrtský ze sdružení PRORychnov, který ale jinak přestěhování nádraží podporuje: „Ty děti si stejně budou chodit jak chtějí, tudíž je budeme vystavovat bezpečnostnímu riziku. A budou také komplikovat dopravu tím, že tam budou dlouhé přechodové doby a celkově ta komunikace bude přetížená ještě daleko více."

Problém chce projednat na zastupitelstvu v příštím týdnu.

Spustit audio