Za sto milionů korun přestavují v Solnici nedaleko Rychnova nad Kněžnou společenský dům

27. únor 2018 13:05

V Solnici na Rychnovsku pokračuje přestavba společenského domu, město za ni zaplatí sto milionů korun. Zhruba čtyřicet let stará budova patří mezi tři největší podobné stavby v Královéhradeckém kraji, nově by měla patřit mezi nejmodernější. Na místě natáčel reportér Václav Plecháček.

S nezávislým starostou Solnice Janem Hostinským stojíme před rozestavěným společenským domem. To je budova z 80. let minulého století?

„Ano, projekčně pochází z počátku 70. let a dostavěna byla v roce 1981," říká Jan Hostinský.

Jde o třetí největší podobnou stavbu v Královéhradeckém kraji. Po Střelnici a Aldisu v Hradci Králové.

V Solnici přestavují společenský dům

Dovnitř se kvůli bezpečnosti práce nedostaneme, stavební firma nás nepustí. Pojďme si ale zkráceně řict, co se v této chvíli vše mění a jak bude nová budova vypadat.

„Stavba prochází statickou stabilizací, protože se nachází na původním místě rybníku. Takže je zapotřebí ji zajistit. A nová budova bude mít vybavení divadelní technikou, bude tam kino, samozřejmě restaurace, kterou zde velice postrádáme. A budou tam i prostory pro místní spolky. Jako je například Spolek Brouček," vysvětluje Jan Hostinský.

Vizualizace nové podoby společenského domu v Solnici

U mikrofonu máme také Janu Tomšovou, členku Spolku Brouček. Ten zatím působí v centru města ve třetím patře. To je asi pro maminky, které tento spolek především využívají, velice složité.

„Je to pro ně velmi náročné, protože tam chodí i s malými dětmi, které ještě ani nechodí do školky. Takže vystoupat se vším do třetího patra je moc náročné," říká Jana Tomšová.

Do nových prostor se už těší. A bude to pro ně jednodušší i proto, že pořádají různé společenské akce.

Vizualizace nové podoby společenského domu v Solnici

„Samozřejmě. Protože pořádáme i akce pro širší veřejnost. Pro děti z okolí karnevaly, čertovskou show a jiné věci. Takže to zázemí i dostupnost pro maminky bude vynikající. Ale i na ty akce nemusíme přenášet veškeré zařízení a potřeby," těší se Jana Tomšová.

Přestavba společenského domu v Solnici za 100 milionů korun by podle smlouvy se stavební firmou měla být hotová do konce letošního roku.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související