V Opočně funguje pilotní projekt startovacích bytů pro zaměstnance automobilky v Kvasinách

3. září 2019 10:48

V Opočně vznikly startovací byty pro kmenové zaměstnance kvasinské automobilky. Jde o pilotní spolupráci největšího zaměstnavatele v kraji, radnice a soukromého developera. Cílem je jednak zajistit slušné bydlení pro pracovníky závodu a pro město do budoucna i možný příliv obyvatel.  

V projektu se spojila soukromá developerská firma, která odkoupila od města rozestavěné bytovky, dobudovala je a ve spolupráci s automobilkou je poskytuje kmenovým zaměstnancům.

V Opočně už více než rok funguje pilotní projekt startovacích bytů pro zaměstnance automobilky v Kvasinách

Jeden ze zhruba šedesáti startovacích bytů v Opočně ukazuje pracovnice Oddělení sociálních služeb závodu v Kvasinách Jana Minaříková.
„Tohle je typ bytu 2+1, v každém pokoji jsou dvě lůžka pro zaměstnance, nějaké noční stolky, televizor a balkón s výhledem."

Původně v lokalitě měly vzniknout byty pro místní i přespolní zájemce

Firma, která je začala stavět, ale zkrachovala a město na dostavbu peníze nemělo, říká o vzniku současného projektu nezávislá starostka Opočna Šárka Škrabalová.
„My jsme v tu chvíli tady měli rozestavěné domy, které nevypadaly dobře. Byla to neutěšující situace. A když nás oslovila automobilka, jestli bychom jim nemohli pomoci zde vybudovat nějaké ubytovací zařízení, tak jsme jim nabídli tyto rozestavěné domy, které oni dali do stavu, v jakém jsou nyní."

Čtěte také

Domy i byty spravuje soukromý developer, který je pronajímá kmenovým zaměstnancům automobilky. Jedním z nich je seřizovač Petr Kopeček.
„Je to super, moc se mi tu líbí. Já pocházím z Třebíče a tam moc práce není. Takže jsem rád, že jsem tady. Je tu klid."

V bytech bydlí většinou zaměstnanci z Čech, Slovenska, Polska, nebo Ukrajiny, někteří už také s rodinami.

„Zaměstnanci přicházejí samozřejmě také ze vzdálenějších regionů a právě proto jsme velice rádi za tento projekt, který jsme tu zřídili společně s městem Opočno a developerem," říká vedoucí personálního oddělení kvasinského závodu Jiří Bartoň.

Čtěte také

S tím, že soužití je tu mnohem klidnější, než na klasických ubytovnách.
„Funguje to od května 2018. A za tu dobu mohu říci, že ta spokojenost je opravdu veliká. Lidé jsou vděční za tohle ubytování a vyvarují se jakýmkoliv problémům, protože o to bydlení nechtějí přijít. Při sebemenším náznaku nějakého problému je se zaměstnancem ukončena smlouva."

Projekt, startovacích bytů v tomto modelu se podle něj zatím osvědčil.
„Klíčovým poselstvím celého projektu je to, že soukromý a státní sektor, respektive město, a dodavatel, mohou fungovat ve velmi kvalitním vztahu."

Radnice si pak od spolupráce do budoucna slibuje, že by část obyvatel startovacích bytů ve městě zůstala natrvalo.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související