Chcete vidět, jak vzniká automobil? V Kvasinách nabízí prohlídky závodu za plného provozu

30. leden 2018 09:20

V Kvasinách u Rychnova nad Kněžnou máte možnost vidět vznik vozu od začátku až do konce a to během dvouhodinové exkurze. Automobilka ji nabízí zdarma. Na jednu z nich se s mikrofonem vypravil reportér Václav Plecháček.

„Exkurze probíhají v plném provozu. Neděláme a neudělali jsme žádná omezení ze strany výroby," říká ředitel závodu v Kvasinách Jiří Černý.

Prohlídky začínají ve svařovně. Lidé se ale dostanou i do míst, kde se auta kompletují.

„Takže návštěvník uvidí opravdu za plného provozu to nejzajímavější z výroby. Uvidí, jak se karoserie svaří, jak se potom z té karoserie a ostatních komponentů dává dohromady vůz," popisuje Jiří Černý.

V Kvasinách nabízí prohlídky závodu za plného provozu

„Teď jsme se třeba ocitli na pracovišti, které není přímo robotizované. Pracovníci dělají činnost toho robota," říká Bohuslav Čtvrtečka, který do automobilky nastoupil v roce 1959. Za rok to tedy bude 60 let. Výrobní postupy zná proto dokonale. A teď je využívá v roli jednoho z průvodců.

„Tady je ta karoserie jakoby slepená dohromady. Ale pokračuje dál a přijede na další stanici, kde jsou vysoké pevné rámy, my tomu říkáme geostanice," vysvětluje Bohuslav Čtvrtečka zájemcům.

V Kvasinách nabízí prohlídky závodu za plného provozu

Při výkladu kolem nás projíždí nejen běžné vysokozdvižné vozíky, ale také řada automaticky řízených robotů. Čas od času nás míjí člověk na kole, nebo na speciálně upravené tříkolce.

Modernizace provozu je vidět na každém kroku.

„Kdysi, když jsme tady vyráběli první automobily, tak přístrojová deska vážila 5,68 kilogramů. Byly to obrazně řečeno tři budíky a šest vypínačů. Dnes už ten kokpit, to je opravdu metráková záležitost. Váží to kolem 100 kilogramů," pokračuje ve výkladu Bohuslav Čtvrtečka.

V Kvasinách nabízí prohlídky závodu za plného provozu

Zhruba po dvou hodinách se exkurze blíží ke konci. Ušli jsme asi pět kilometrů a viděli z bezprostřední blízkosti prakticky kompletní výrobu různých druhů aut. Podobnou možnost má teď každý, komu je víc jak 10 let. Stačí si prohlídku rezervovat telefonicky, nebo e-mailem.

Rezervace exkurzí:
Konkrétní termín návštěvy je třeba vždy předem dohodnout s návštěvní službou v Mladé Boleslavi, tel. 326 8 31134, 31135, 31137, nebo e-mailem museum@skoda-auto.cz

Termíny:
Prohlídky výrobních provozů ŠKODA AUTO v Kvasinách se pořádají od pondělí do soboty, v době od 8.00 do 17.00 hodin. Prohlídka závodu není možná ve dnech odstávky výroby.

Kapacita skupiny:
Max 10 - 15 osob. V případě skupiny nad 15 os, bude skupina rozdělena na dvě, přičemž druhá bude čekat v prezentační místnosti. Individuální prohlídky výrobních prostor bez průvodce nejsou možné.

V Kvasinách nabízí prohlídky závodu za plného provozu
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související