Po osmi letech si nájemníci městských bytů v Jičíně připlatí. Radnice od července zvedá nájemné

6. červen 2019 10:17

Ceny nájemného v městských bytech v Jičíně se od 1.července zvýší. Město je mění po 8 letech. Důvodem je prudký vývoj na trhu nemovitostí v posledních letech. 

Nájemné se v městských bytech v Jičíně od července zvýší. Proč se tak vedení města rozhodlo?

Renesanční sklepení se ukrývá pod Valdštejnským palácem v Jičíně

Jičín zdraží od 1. července nájemné v městských bytech o pětinu. Důvodem je podle radnice růst nákladů spojených s údržbou a opravami domů. Od příštího ledna pak město zvýší i nájemné v prostorech, které užívají sociální služby. A to o 100 procent na 40 korun za metr čtvereční za měsíc.

U městských bytů dojde k navýšení zhruba o 11 korun za metr čtvereční.

„Na 61 korun za metr čtvereční z nynějších 51,29 korun. U bytů zvláštního určení v domě v ulici Revoluční dojde k navýšení na 24 korun za metr čtvereční z původních 20 korun," upřesňuje Jan Jireš, mluvčí radnice.

„Týká se to všech bytů. To je 277 klasických nájemních bytů a 103 bytů v domech s pečovatelskou službou. Čtyři byty mají status zvláštního určení," říká místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín.

Doprava a parkování se na historickém náměstí v centru Jičína změní

Změna nájemného se týká i nebytových prostor, které využívají sociální služby. Tam se cena zvedne z původních 20 Kč za metr čtvereční na 40 Kč za metr čtvereční.

Nová cena bude platit od 1. ledna 2020

Navýšením cen nájemného město podle Jana Jireše reaguje na situaci na trhu s nemovitostmi.
„Poslední úprava cen nájemného byla v roce 2011. A jak dobře víme, tak v tomto období skutečně docházelo k prudkému vývoji na nemovitostním trhu. Zvedaly se jak kupní ceny, tak nájmy."

Až čtyři pětiny odpadu do popelnice nepatří, prokázala odborná analýza v Jičíně

V obci Rychnovek nedaleko Jaroměře otevřeli novou linku na tříděný odpad.

Specializovaná firma na sběrném dvoře v Jičíně provedla odpadovou analýzu, co lidé opravdu vytřídí. Výsledky nejsou úplně pozitivní. Ze 100 kilogramů odpadu ve směsných kontejnerech by 80 kilogramů mělo být správně v barevných kontejnerech nebo na sběrném dvoře. 

Vedení města při stanovení nových cen nájemného vycházelo i z posudku, který si nechalo zpracovat.

„Posud říká, že běžné nájemné v Jičíně se pohybuje od 105 korun za metr čtvereční u těch největších bytů do 180 korun za metr čtvereční u těch nejmenších bytů," dodává Petr Hamáček.

V následujících nejméně třech letech by se ceny za nájem v městských bytech měnit neměly.

Spustit audio

Související