Valdštejnská lodžie v Jičíně získá po letech čekání multifunkční sál s kompletním vybavením

12. květen 2019 10:32

Jičín vypíše v nejbližších dnech veřejnou zakázku na opravu Valdštejnské lodžie. Náklady přijdou na 16 milionů korun bez DPH. Městu se podařilo získat dotační peníze z česko-polského projektu. Většinu by měla uhradit evropská dotace z česko-polského projektu Cesta valdštejnských architektů. 

Bezohlednost některých návštěvníků vedla k zavedení provozního řádu ve Valdštejnské lodžii

Lodžie

Vedení Jičína rozhodlo, že Valdštejnská lodžie bude mít svůj provozní řád. Dosud žádný neplatil a turisté nebyli ničím omezování. Někteří se ale chovají bezohledně, lidé sem chodí venčit psy a neuklízí po nich, jiní si prý přilehlý park pletou se sportovním hřištěm. To se teď změní. Navíc na dodržování pravidel budou dohlížet městští strážníci. 

Vlastní stavba by mohla začít na podzim a vše by mělo být hotovo na jaře 2022.

„Pro nás to bude revoluce v tom našem působení," říká k projektu Jiří Vydra, kastelán lodžie.

Herci, zpěváci a tanečníci totiž zkouší a vystupují v provizorních prostorech. Po vybudování důstojného zázemí volali dlouho.
„Měli jsme vlastně OSB desky položené na trámech a takto jsme fungovali téměř sedm let. Takže je to víceméně zázrak, že se konečně podařilo najít dotační titul."

Tato památka se stává stále známější nejen u nás, ale i za hranicemi

Spousta umělců se těší na úžasné zázemí pro svou tvorbu, ale podle Vydry, když dorazí jsou velmi překvapeni.
„V uvozovkách máme klamnou reklamu, že tady máme spoustu interiérů, kde mohou umělci zkoušet. Potom, když sem ti lidé přijedou, tak vidí, že vlastně není kde. A tohle je první krok k tomu, abychom trošku dostáli té naší pověsti, že můžeme nabídnout nějaké prostory, kde mohou umělci něco tvořit."

Stavební práce by měly začít po letní sezóně

„Budeme mít vysouvací elevace. Mělo by tam být v rámci té expozice samozřejmě promítací plátno. A mělo by tam být také sociální zázemí, jak pro umělce, tak pro návštěvníky," doplňuje Jiří Vydra.

Valdštejnská lodžie v Jičíně

Navíc vznikne i potřebný prostor pro techniku, šatny a sklad rekvizit. V plánu je také originální prvek a to vybudování vestavěného krbu přímo na jevišti.
„To znamená, že i v zimních měsících si budeme moci přitopit. Protože víme, jak jsou dnes energie drahé, tak by ono živé teplo mohlo ještě trochu přispět k pohodlí návštěvníků. A současně to bude taková originální věc," dodává Jiří Vydra.

Opravy se dočká celá část čestného dvora

„Opravy by se měly týkat celé části dvora od zdi nového sociálního zařízení až po průjezd, včetně vydláždění průjezdu, včetně vybudování rozvodů a pěších komunikací," vysvětluje místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Valdštejnská lodžie v Jičíně

Celková dotace na projekt Cesta valdštejnských architektů je 30 milionů korun. Jičín si ji rozdělí s polským zámkem Gorzanów, který čeká oprava.

Cílem projektu je zviditelnit a oživit památky z doby Albrechta z Valdštejna na Jičínsku a v sousedním polském Kladsku.

Spustit audio

Související