V Jičíně vzniká nová malá divadelní scéna. Theatron bude v Čestném dvoře u Valdštejnské lodžie

3. duben 2017

Jičín bude mít novou divadelní scénu a to přímo ve Valdštejnské lodžii. Tam herci fungují v provizorních prostorách a podle města je potřeba vybudovat důstojnou scénu. Ta by navíc podle radních mohla i vydělávat. Zatím odborníci zpracovávají dokumentaci, stavět by se mohlo začít za dva až tři roky.

„Masarykovo divadlo je uzpůsobeno pro velá představení, menší představení jsou v K-klubu, v lodžii také probíhají divadelní představení, ale zatím v provizorních podmínkách. Proto se uvažuje o přestavbě části Čestného dvora," vysvětluje Magdaléna Doležalová, mluvčí jičínské radnice.

O záměru vybudovat divadlo ve Valdštejsnké lodžii rozhodli sami lidé v rámci otevřeného semináře

Divadelní scéna už tady 5 let funguje, ale podle místostarosty Jičína Petra Hamáčka ze Sdružení pro lepší Jičín, je potřeba tyto prostory úplně změnit: „Ta provizorní podoba byla uskutečněna v roce 2012, kdy byl provizorně vytvořen strop a jsou tam volně prkna."

Čtěte také

Vzniknout má malý divadelní sál o kapacitě zhruba 60 lidí, šatny pro účinkující, sociální zařízení a sklad.

Park Libosad a Valdštejnská lodžie. Autor fotografie: Koroner

„Uvidíme, zda se podaří najít nějakou vhodnou dotaci, která by část nákladů pokryla. Ty jsou v řádech milionů korun," říká Magdaléna Doležalová.

Město počítá, že vybudování divadla přinese nějaké peníze

V Jičíně vzniká nová malá divadelní scéna. Theatron bude v Čestném dvoře u Valdštejnské lodžie

„Je to využití pro rezidence umělců, lodžie má dobrou pověst i teď. Divadlení soubory by to chtěly využívat na jakási soustředění, že by sem přijely na týden nebo na čtrnáct dní a secvičily nějaké představení, ale to nyní není možné. Kdyby tohle bylo vybudováno, bylo by to pak poměrně výdělečné", uzavírá Petr Hamáček.

Kompletní projektová dokumentace by měla být hotovo do konce roku a pokud se podaří sehnat dostatečné finance, za dva roky by se mohlo začít stavět.

Spustit audio