Bezohlednost některých návštěvníků vedla k zavedení provozního řádu ve Valdštejnské lodžii

25. srpen 2018 10:11

Vedení Jičína rozhodlo, že Valdštejnská lodžie bude mít svůj provozní řád. Dosud žádný neplatil a turisté nebyli ničím omezování. Někteří se ale chovají bezohledně, lidé sem chodí venčit psy a neuklízí po nich, jiní si prý přilehlý park pletou se sportovním hřištěm. To se teď změní. Navíc na dodržování pravidel budou dohlížet městští strážníci. 

„Z těch nejvážnějších přestupků bylo to, že řidič vozidla se pokoušel vyjet po historickém schodišti lodžie," říká Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice. Nemorální chování některých návštěvníků se podle něj neustále stupňovalo.

Valdštejn v Jičíně se vším začal, ale nedokončil. Městská rezervace má 74 kulturních památek

Jičín se stal historickým městem roku 2016

Dnes zamíříme trochu do Českého ráje, ale hlavně do jeho vstupní brány, do jednoho z nejkrásnějších měst naší země, do Jičína. Vezme nás tam osobně místostarosta Petr Hamáček, kterého tu vítáme.

„Někteří obyvatelé Jičína nebo návštěvníci brali vždy tuto stavbu jako takové místo, kde se může dělat všechno. Protože tady žádná pravidla nebyla. A je zapotřebí trošku ty návštěvníky zase navést k tomu, že ne všechno se tady dělat může," dává mu za pravdu i kastelán Valdštejnské lodžie Jiří Vydra.

Ten se o nejrůznějších nešvarech přesvědčil na vlastní oči: „Terasa by měla být, kromě těch kulturních akcí, prostorem pro klid a rozjímání."

Podle něj stoupá zájem o tuto památku. Děje se tu víc akcí a tím pádem se tu pohybuje i víc lidí: „Je tady větší počet návštěvníků, větší počet zájemců o svatby. A samozřejmě i ty kulturní akce získávají najednou i takový nový kabát. Právě proto se ta pravidla používání logicky musí změnit."

Park před lodžií

Město začíná kolem celého areálu instalovat značky s informací, že zde platí návštěvní a provozní řád. A co je zapotřebí, aby lidé dodržovali.

„Například je tam zakázáno jezdit na motocyklech, s motorovými vozidly, jsou zakázány průjezdy koní, protože jejich kopyta hlavně ve vlhkém období ničila cesty, s tím byl problém. Je tam zakázáno volné pobíhání psů, což je zase opatření pro bezpečnost návštěvníků," dodává Jan Jireš.

Městští strážníci budou nyní hlídat celý prostor lodžie mnohem častěji.

Spustit audio

Související