Nájemné se v městských bytech v Jičíně od července zvýší. Proč se tak vedení města rozhodlo?

1. březen 2019 08:19

Jičín zdraží od 1. července nájemné v městských bytech o pětinu. Důvodem je podle radnice růst nákladů spojených s údržbou a opravami domů. Od příštího ledna pak město zvýší i nájemné v prostorech, které užívají sociální služby. A to o 100 procent na 40 korun za metr čtvereční za měsíc.

Odpočinková zóna Cidlina plná zeleně a klidových zákoutí vyroste u sídliště Nové Město v Jičíně

Odpočinková zóna plná zeleně a klidových zákoutí (ilustrační foto)

Část mezi jičínským sídlištěm Nové Město a řekou Cidlinou se změní. Město v březnu plánuje vyhlásit architektonicko-krajinářskou soutěž na odpočinkovou zónu Cidlina. Vyrůst by tam měl velký park, plný zeleně a klidová zákoutí.

„Ceny stavebních prací rostou a rostou samozřejmě i příjmy domácností. Máme i posouzení od sociálního odboru, že toto navýšení nebude ohrožovat sociálně potřebné domácnosti," vysvětluje důvody navýšení nájemného v městských bytech místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín.

Cena nájemného se od 1. ledna 2011 nezměnila.

„Město Jičín má nájemné určeno na 51 korun 59 haléřů za metr čtvereční na měsíc. Od 1. července 2019 nájemné v městských bytech stanoveno na 61 korun za metr čtvereční na měsíc," upřesňuje mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Městské informační centrum v Jičíně zaznamenalo v roce 2018 rekord v návštěvnosti

Město ročně na nájemném vybere téměř 12,5 milionů korun. Do údržby a oprav městských bytů a domů jdou podle Hamáčka vyšší částky. Například na jaře začne oprava střechy domu na Valdštejnově náměstí za 12 milionů korun.

„Loni jsme rekonstruovali Dům s pečovatelskou službou v Sokolovské ulici za 19 milionů, výtah do věžáku v ulici Kosmonautů 833 za milion 200 tisíc. Připravujeme bezbariérové vchody v ulici Na Jihu a zateplení," říká Petr Hamáček.

Balbineum je nový dům, který se rozhodli vystavět ve staré jezuitské koleji v Jičíně

Část rozsáhlého areálu jezuitské koleje v Jičíně

Jezuitskou kolej v Jičíně dal postavit na začátku 17. století vévoda Albrecht z Valdštejna. Někdejší školní budovy se později staly kasárnami, které po roce 1968 obsadilo sovětské vojsko. Od roku 1990 areál chátral a město pro něj hledalo využití. V posledním roce začala postupná oprava části komplexu, která umožní pořádání výstav, divadelních a hudebních představení i řemeslných dílen.

Město má nyní 384 bytů. Z toho 277 je klasických nájemních bytů, 103 bytů je v domech s pečovatelskou službou a čtyři byty jsou bezbariérové, takzvaného zvláštního určení.

„Zájem o byty je velmi vysoký. I když bytový fond je dostačující, lze říct, máme naplněno," dodává Jan Jireš.

V následujících třech letech se cena nájemného zvyšovat nebude.

Spustit audio

Související