U průmyslové zóny Solnice-Kvasiny slouží řidičům nový silniční obchvat. Odvedl dopravu z Domašína

1. prosinec 2021

Obyvatelé Domašína na Rychnovsku se po letech dočkali silničního obchvatu. Ze zastavěné části obce odvede především kamionovou dopravu směřující do nedaleké průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Výstavba dvoukilometrového obchvatu trvala dva roky a stála 116 milionů korun. 

„Je to pro nás úleva, určitě," říká Zdenka Jedlinská, starostka obce Černíkovice, pod kterou Domašín patří.

Čtěte také

Obyvatelé této místní části na hustý silniční provoz upozorňovali léta, třeba i peticí. „Lidé si stěžovali, ta doprava je obtěžovala. Protože do místních fabrik, kde je třísměnný provoz, se stále jezdí. A také zima vždy přinášela velkou katastrofu a zapadlé kamiony. Tento nový obchvat je prostě úplně bomba."

Při stavbě obchvatu se počítalo s velkým zatížením kamionovou dopravou, silničáři tak použili modifikované asfalty. Vozovka by tak měla být odolnější třeba proti vyjíždění kolejí. Jednotlivé vrstvy pokládali dělníci pomocí 3D nivelace.

„Zatím se tato technologie používá hlavně na dálnicích. Má obrovskou výhodu v přesnosti a také v tom, že se vyloučí chyba lidského faktoru," vysvětluje hlavní stavbyvedoucí dodavatelské firmy Martin Potůček.

Domašín na Rychnovsku má obchvat, zbavil se kamionů do zóny Kvasiny

Další zajímavostí obchvatu je řešení jeho odvodnění.

Dešťová voda ze silnice je svedena do nově vybudovaných retenčních nádrží, ze kterých v případě nutnosti odtéká do Třebešovského potoka. „A ještě před retenčními nádržemi jsou norné stěny. Ty slouží k tomu, že kdyby kdekoliv na obchvatu došlo k nějaké ekologické havárii, tak správce komunikace je schopen reagovat a vodu udržet v příkopech, aniž by odtekla do potoka."

Čtěte také

Výstavbou obchvatu Domašína budování nové infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny nekončí. Říká to hejtman Královehradeckého kraje Martin Červíček z ODS. „Čekají nás obchvaty například Rychnova nad Kněžnou, doufám, že se s ním začne v roce 2023. Musíme dokončit obchvat Opočna, pokud možno co nejdříve, nejlépe v příštím roce začátek stavby. A bavíme se tady v Domašíně o obchvatu Solnice, ten je zapotřebí také dokončit."

Královéhradecký kraj se podle hejtmana snaží na tyto stavby zajistit finance hlavně z nejrůznějších dotací ať už státních nebo evropských.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.