Nález sídliště kultury se šňůrovou keramikou u Domašína. Může jít o objev, který u nás nemá obdoby

19. květen 2020 09:19

Při výstavbě obchvatu okolo Domašína na Rychnovsku archeologové objevili pozůstatky pravěkého osídlení. Konkrétně okrouhlé studny a velké množství kůlových jamek. Nálezy jsou odhadem 4 000 let staré. 

„Klidně protáhněte sondu a vezměte to až na tu další," rozdává práci hlavní archeoložka Martina Beková.

Čtěte také

O kousek dál skupinka pracovníků hloubí jámu. Mezi nimi i technik Pavel Liška.
„V tuto chvíli tady hloubíme objekt, který se na povrchu tvářil jako nějaká polozemnice. Soudíme tak také podle toho, že v průběhu oné výkopové práce jsme našli zrnotěrky. A hloubíme ho proto, abychom potom mohli zaznamenat řezy. Nakreslíme je a vyfotografujeme. Řezy nám potom prozradí, jak je objekt hluboký."

Podle Martiny Bekové se tu nachází pozůstatky sídlišť z různých období pravěku. V posledních dnech tady mimo jiné objevili pět studní.
„Jde o úplně jednoduše kopané válcovité studny bez jakékoliv výdřevy. A mají průměr zhruba 1,5 metru. Hluboké jsou něco přes 2 metry. Dál jsme tady našli pozůstaky ohrad a nějakých nadzemních přístřeší. Vidíme vlastně pozůstatky po kůlech, které byly zatlučené do země. Říká se tomu kůlové jamky, které běžně sídliště provázejí."

4 000 let staré pravěké osídlení našli archeologové u Domašína na Rychnovsku

Tyto pozůstatky patří pravděpodobně kultuře se šňůrovou keramikou.
„To jsou první Indoevropané. Předpokládáme, že to byly takové mobilnější, především pastevecké skupiny. Které do Evropy přinesly jeden z našich hlavních genetických základů. Přisli sem z východu a obsadili značnou část střední Evropy."

Čtěte také

Jestli jde skutečně o tuto kulturu, musí ještě prověřit analýza. Pokud ano, jednalo by se o objev, který na našem území nemá obdoby.

Archeologové v České republice dosud sídliště uvedené kultury neprozkoumali, protože sídliště kultury se šňůrovou keramikou jsou vzácná. Souvisí to se způsobem života nositelů této kultury. Proto se dochovala velmi zřídka.

„Z České republiky prozkoumané sídliště kultury se šňůrovou keramikou nemáme," dodala Martina Beková.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související