Pravý perníčkový čas je tu! Přijměte pozvání od perníkářky Dany Holmanové do Muzea města Železnice

3. prosinec 2023 08:20

Advent, čas perníčků, čas umění perníkářky Dany Holmanové. Na její jedinečnou výstavu plnou novinek, nazvanou „Muzeum s vůní perníku“, se vypravíme do města Železnice na Jičínsku. 

Čtěte také

Paní Dana Holmanová pokaždé přinese něco nového. „A když se tady rozhlédneme, tak já vidím zase úplně jinou atmosféru, ovšem stejně krásnou. Stejně vánoční, stejně voňavou a nesmírně nápaditou,“ výstavu v Muzeu města Železnice na Jičínsku otevřel historik Jan Luštinec.

Tentokrát Vánoce ve zlaté. „Ano, ve znamení zlata hvězd. Nicméně tady jsme teprve v první části výstavy, kde se ono zlato objevuje pouze na vánočním stromečku. A jinak tady používám především jutový provázek a koření, usmívá se Dana Holmanová.

Jsou tu i její úžasné voňavé sypané perníky. Ale zaujaly mne krásné perníkové šišky na stromečku. „Použila jsem na to ty nejmenší zbytečky těsta, které jsem jen rukou na plechu natvarovala. A skutečně to vypadá jako hrubá šiška.

Čtěte také

Výstava v železnickém muzeu je ve dvou místnostech. Jedna představuje skutečně lidový interiér a druhá pak interiér měšťanský. Jsou tu i krásná bílá empírová kamna. „A když se podíváte po kouscích onoho měšťanského nábytku, není to prostě inspirativní? říká Dana Holmanová.

Etažér je sám o sobě tak trošku perníkový a tak jako naše babičky si dávaly na etažér ty nejcennější a nejkrásnější kousky na oko, tak tam jsou teď ty perníkové.

Závěsné svícny, misky pro badyán, je to zvláštní fantazie a tvar. „To těsto je samo o sobě tak krásné, že dává neskutečně mnoho příležitostí k tomu, co se s ním dá dělat. Řekla bych, že jsem trošku zabrousila do rokoka. To je takový velice inspirující sloh. Nemusí být symetrický, jsou tam tvary mušlí, akanty a tak. Je to něco, co jsem ještě nikdy nevystavovala, dodává Dana Holmanová.

Čtěte také

„Je to nádhera. Stačil by mi i ten malý andělíček. To je zkrátka už umělecká práce," zaznívá od návštěvníků Muzea města Železnice na Jičínsku. 

České Vánoce si bez vůně a chuti perníčků už ani neumíme představit. Zavítejte do provoněného železnického muzea na vánoční výstavu kouzelných perníků, které pro vás navrhla, upekla a nazdobila PhDr. Dana Holmanová z Třebihošti nedaleko Miletína.

Její neopakovatelná perníková díla si svou dokonalou krásou a ženskou něhou nezadají s uměleckými díly. Za svou tvorbu, ve které rozvíjí dlouhou českou perníkářskou tradici, získala autorka mimo jiné významná řemeslná ocenění „Nositelka tradic" a „Zlatý kolovrat“. Výstava potrvá do 5.1.2024.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související