Zájem o vánoční cukroví od profesionálů je letos o něco menší než vloni. Důvodem je i vyšší cena
Pokud patříte k těm, kteří si na Vánoce rádi napečou vlastní cukroví, počítají různé druhy a pak ještě podělí celou rodinu, pak budou následující informace spíš pro zajímavost. Pokud ale napečeno nemáte a doufáte, že vánoční cukroví ještě koupíte, tak vězte, že šance určitě existuje. Cukráři ho sice letos napekli méně než vloni, přesto řadě z nich ještě nějaké zbývá.
Aktuální informace ohledně vánočního cukroví zjišťoval reportér Tomáš Lörincz, který obvolal hned několik výrobců. Jaká tedy situace s cukrovím letos je?
Čtěte také
V principu se dá říct, že už je všude dopečeno, už se nikde cukroví nepeče, a pokud ano, tak jen poslední drobné kousky. Podobná situace je také třeba ve Střední škole gastronomie a služeb v Nové Pace, kde jsem se byl podívat. Tam už cukroví balí a chystají distribuci, ale zatímco vloni napekli zhruba jednu a půl tuny, letos o půl tuny méně.
Menší zájem potvrzují i někteří další výrobci, na druhou stranu najdou se i takoví, především z řad těch, ke kterým chodí stálá klientela, kteří přestali přijímat objednávky už třeba v říjnu, protože by víc upéct nestihli. Nedá se ale obecně říct, jestli to platí třeba pro velká města nebo menší obce, pro větší provozy nebo malé cukrárny - je to opravdu případ od případu.
Ale spousta cukrářů ještě v těchto dnech hlásí, že jim vánoční cukroví zbývá.
Mají pro ten menší zájem cukráři nějaké vysvětlení?
Čtěte také
Mají, shodují se na tom, že lidé šetří. Ať už z racionálních důvodů nebo prostě proto, že jim na cukroví nezbývají peníze. Někteří stálí odběratelé poslali letos třeba email, že si cukroví nemohou dovolit a že se tedy obejdou bez něj, další to sice nenapsali, ale prostě si neobjednali.
Cena kilogramu vánočního cukroví se většinou pohybuje někde kolem 600 nebo 700 korun a i ti, kteří třeba v minulosti brali čtyři kila, letos kupují často jen dvě. Zkrátka méně.
Kdyby se někdo teď ještě rozhodl, že si chce cukroví koupit, kde uspěje?
Čtěte také
Žádná obecná rada na to není, je potřeba zkoušet volat nebo se v cukrářství zastavit. Šance na to, že uspějete, určitě existuje - i proto, že nejsou úplně výjimečné případy, že si někteří zákazníci cukroví objednali a pak ho neodebrali vůbec, případně ho odebrali méně než bylo objednáno. Takže na řadě míst stále ještě zbývá.
Cukráři mají většinou připravené navážené krabičky třeba po půl kilech nebo kilech, ve kterých jsou různé druhy, takže se nemusíte bát, že k tomu, abyste si mohli dát na stůl talířek s deseti různými druhy, budete muset nakoupit deset různých krabic.
Související
-
Půl tuny vánočního cukroví lidem letos napekla Kamila Nývltová, duší zpěvačka a srdcem cukrářka
Zpěvačka Kamila Nývltová jako každý rok i letos přidala ke své profesi zpěvačky roli cukrářky a napekla neuvěřitelné množství vánočního cukroví.
-
Výroba vánočního cukroví v dílnách budoucích novopackých cukrářů jede v těchto dnech naplno
Téměř tunu vánočního cukroví plánují napéct budoucí cukráři na novopacké střední škole gastronomie a služeb. Objednávek zatím mají ale zatím méně než v loňském roce.
-
Sociální podnik Pekárna Na plechu v Kvasinách na Rychnovsku právě dokončuje pečení vánočního cukroví
V pekárně v Kvasinách na Rychnovsku dokončují pečení cukroví. Pracovníci s mentálním a duševním onemocněním letos stihli rekordní množství tradičního vánočního pečiva.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Cyklon Chido si ve francouzském departementu Mayotte vyžádal stovky, možná tisíce mrtvých
-
Gramotnost dospělých klesá, varuje OECD. Pětina lidí nemá lepší výsledky než děti ze základních škol
-
Gruzínská vláda dala volbou Kavelašviliho najevo, že s nikým nehodlá vést dialog, říká Procházková
-
Lelkování není hřích. Perfekcionismus může vést k syndromu vyhoření, varuje psycholožka