Poradíme vám, jak zaujmout na trhu práce pokud jste žena po mateřské nebo 50+ a sháníte zaměstnání

20. duben 2023

Nemáte práci a hledáte ji? Už jste napsali životopis a absolvovali nějaké pohovory? Jak zaujmout a působit přirozeně a sebevědomě, aby o nás zaměstnavatelé stáli a my získali práci, kterou si přejeme?

Personalistka Světlana Pozníková z projektu Vedeme k úspěchu hovoří v naší radioporadně na téma: jak zaujmout na trhu práce, pokud jsem žena po mateřské nebo 50+.

Existuje nějaká univerzální rada, jak napsat životopis, abychom uspěli?
Samozřejmě, univerzálních rad je mnoho. A je potřeba se jich určitým způsobem držet. To znamená, že pokud budete psát životopis jen tak, jak si vy sami subjektivně myslíte, že by měl vypadat, tak to většinou není úplně to pravé ořechové. Je důležité životopis opravdu propracovat a vytvořit ho tak, aby vypadal profesionálně.

Životopis má svá pravidla a specifika, kterých je zapotřebí se držet. Krátce a výstižně vše popsat tak, abyste personalistu zaujali.
Světlana Pozníková, personalistka

Někteří lidé si možná myslí, že stačí, když jsou pracovití, slušní a spolehliví.
Ano, to potom v průběhu onoho pracovního procesu, v kterém už potom jste díky dobře napsanému životopisu. Tam už je samozřejmě dobré být takový, jak říkáte. Nicméně životopis má svá pravidla a specifika, kterých je zapotřebí se držet.

Čtěte také

Krátce nebo dlouze?
Krátce a výstižně. A tak, abyste personalistu zaujali. Já ze své letité praxe už vím, že životopisy, které jsou delší než na jednu stránku, nečtu. Přiznám se k tomu dobrovolně bez mučení, protože si představte, že vám přijde na poptávanou pozici třeba i 40 životopisů a vy se tím musíte prokousat a najít přesně ten životopis vhodného uchazeče, kterého pozvete na pohovor.

Negativní informace, ty do životopisu vůbec nepatří?
Negativní informace a vůbec už tam nepatří osobní informace ze soukromého života. Životopis má svoji strukturu a řád. To vypadá asi tak, že musíte napsat samozřejmě své jméno, i když se kuriózně musím přiznat, stalo se mi, že přišel životopis, kde jméno nebylo, pouze příjmení. Takže jméno je důležité. Dnes už se nepíše datum narození, nelpí se na adrese bydliště, můžete napsat třeba jen město Hradec Králové, ale datum narození se nepíše.

Čtěte také

Co dalšího by mělo v životopisu být? Asi vzdělání.
Samozřejmě vzdělání i průběh praxe. Ten je potřeba také jednoduchým způsobem vystihnout tak, aby byl efektivní. To znamená, když máte praxi nějakých 20 či 25 let, tak je dobré udělat tu praxi hlouběji, prezentovat nejbližších 15 let. Co jste dělala před 30 lety, není tak úplně asi důležité.

Zaujme člověk, který tam napíše třeba jen stručné, faktické údaje?
Určitě zaujme. Ale jak říkám, musí to být údaje jasné a výstižné, kde se zhruba popíše, co v současné době dělám. To určitě zaujme. Ale slohové cvičení, kde napíšete jsem Pepa Novák a teď bydlím tam a tam a hrozně rád dělám truhlařinu a rád bych u vás pracoval, to není ono. Ale i s takovým životopisem se setkáváme.

Pokud chcete na trhu práce uspět, musíte mít dostatek sebevědomí. Vůli začít. A situace se díky vaší snaze určitě v dobré obrátí.
Světlana Pozníková, personalistka

Kdo má v dnešní době nejhorší pozici na trhu práce? Jsou to lidé 50+?
Nejhorší pozici mají samozřejmě ženy 50+. A potom ne úplně dobrou výchozí pozici mají ženy po mateřské, to je opravdu krizová skupina. Spousta žen dnes třeba dělá už na mateřské, na částečné úvazky a krátkodobé pracovní poměry. Ale když vám potom taková žena zůstane pět let doma a po pěti letech, po dvou dětech přichází na pracovní trh, tak je to hodně složitá záležitost.

Čtěte také

Ta žena musí, pokud chce uspět, opravdu cíleně vynaložit větší úsilí. Tedy musí se začít orientovat, jak to vůbec na trhu práce vypadá, jaké se nabízejí pracovní pozice, i to, jak se zase dostat zpátky, jak se říká, do formy.

Mnozí si to v hlavě už předem nastaví a pak je to asi problematičtější.
Ano, stává se to. Přesto si myslím, že se doba již maličko mění, to nahlížení společnosti na ženy, které přicházejí do pracovního procesu a je jim těch 50+ nebo jsou po mateřské. Už se přeci jen tím trošku společnost začíná zabývat. Už to není tak špatné jako to bylo třeba před 10 lety. Ale je prostě potřeba, pokud chcete na trhu práce uspět, mít dostatek sebevědomí. Vůli začít.

A vědomí, že se prostě nacházíte v ne úplně dobré současné situaci. Ale ta situace se díky vaší vůli a díky tomu, že do toho něco dáte, nějakou invenci, nějaký čas, kdy se budete třeba i vzdělávat, tak se v dobré obrátí.

Celý rozhovor s personalistkou Světlanou Pozníkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související