Projekt MamaStart. Prostor k nastartování vědomostí a dovedností maminek na rodičovské dovolené

25. leden 2022

Na rodičovskou dovolenou se ženy těší, jako že to bude nejkrásnější období v životě. Což určitě svým způsobem je, ale je taky hodně náročné - jak fyzicky, tak psychicky. Může totiž přijít moment takzvaného vyhoření a pocit odstřižení od okolního světa. Obavy, že nejsem dost dobrá, mám strach z návratu do práce.

PhDr. Yvona Ronzová, předsedkyně spolku RG RYCON, hovoří v naší radioporadně o projektu MamaStart.

Yvonna Ronzová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co ženy na rodičovské dovolené řeší, co je trápí? Proč vznikl tento projekt?
Parametry projektu vždy zadává ten, kdo poskytuje finanční prostředky v tomto případě to bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Je potřeba říct, že vše je hrazeno z evropských fondů a všechny účastnice mají všechny aktivity zdarma.

Provozujeme i dětský koutek. Tam si v době, kdy se maminky vzdělávají, naše děvčata s jejich dětmi hrají a pečují o ně.
PhDr. Yvona Ronzová, projekt MamaStart

Projekt je určen pouze maminkám, tedy ženám. A smyslem je, aby se snížil rozdíl mezi odměňováním žen a mužů. Protože ženy tím, že jsou na mateřské nebo rodičovské dovolené, tak trošku trácí kontakt se svou kvalifikací, a potom to trošku dohání.

Mzdy potom dělají rozdíl zhruba 22 procent v České republice. Má to samozřejmě dopady i do důchodů a podobně. Tedy aby i maminky na rodičovské udržovali, případně získávali kvalifikaci, tak, aby potom při návratu do zaměstnání mohly rychleji nastartovat i svoji mzdovou křivku. Proto MamaStart.

Tedy projekt je určen pro maminky, které mohou zažívat pocit, že zůstaly na chvíli trošku mimo společnost. Mohou u vás hledat rozvinutí svých schopností v oboru, který vystudovali, nebo mohu najít něco nového, čemu by se chtěly věnovat?
Všechno je u nás možné, je ale potřeba říct, že neděláme vyloženě rekvalifikační kurzy. Tak není projekt zaměřen. Jedna část projektu je zaměřena na všechny maminky, které mají zájem se něco naučit z techniky nebo z technologií.

Čtěte také

Všichni víme, že v této oblasti jsou vyšší mzdy. A náš projekt je zaměřen zejména na to, aby se snížil rozdíl v odměňování žen a mužů. Pořídili jsme i prakticky vybavenou dílnu, kde máme 3D tiskárnu, digitální šicí stroj, robotické stavebnice, různé tzv. továrny stole a podobně.

A tam se maminky zbavují jakéhosi ostychu z práce s moderními technologie. Mohou dítěti třeba něco vyšít na tričko nebo na 3D tiskárně vytisknout nějakou hračku. Osahají si takto moderní technologie, aby se pak nebály říct si o práci v této oblasti.

Kde vás maminky v Královéhradeckém kraji najdou?
Provozujeme tyto projekty na Úřadu práce ve Wonkově ulici v Hradci Králové, kde máme pronajaty jak počítačové učebny, tak učebny, kde probíhají kurzy tzv. měkkých dovedností a manažerských dovedností.

A potom máme ještě pronajaté prostory pro naši praktickou dílnu s technologiemi a další tréninkové pracoviště pro zdravotnice, kde mají maminky možnost nacvičit si různé úkony ve zdravotnické oblasti.

Maminky se tedy mohou chopit svoji šanci ještě na mateřské rodičovské dovolené. Samozřejmě jsou to kurzy praktické, kdy je úplně ideální osobní návštěva, ale museli jste za současné situace přejít třeba v něčem také do online systému?

Čtěte také

Určitě, podobně jako řada jiných profesí, byli jsme i my nuceni při lockdownu přejít do online prostředí. Kurzy online samozřejmě mají své omezí, nemohou plně nahradit prezenční výuku, zejména v té praktické části, to je logické.

Ale druhá věc, která je pro maminky hodně důležitá, co si počít s dítětem, když se chci vzdělávat. My na Úřadu práce provozujeme dětský koutek, který má přes 300 metrů čtverečních. Tam si v době, kdy se maminky vzdělávají, naše děvčata s jejich dětmi hrají a pečují o ně.

Kdykoliv maminky mohou odběhnout a podívat se na svého potomka. Ovšem v onom online prostředí to měly matky komplikované, nebyly schopné se doma na dvě či tři hodiny uzavřít a účastnit se kurzu, to hlídání bylo problematické.

Yvonna Ronzová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak jsme přesunuli kurzy třeba do odpoledních či podvečerních hodin, až přijde manžel domů. Ale nebylo to úplně ideální v online prostředí, prezenční výuka je nahraditelná.

Celý rozhovor s Yvonou Ronzovou, předsedkyní spolku RG RYCON, o projektu MamaStart si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související