Pokoje opočenského zámku uvidí zájemci od nové turistické sezóny v podobě z doby okolo roku 1910

10. únor 2022 08:29

Státní zámek Opočno na Rychnovsku po několika desítkách let kompletně mění zařízení interiérů. Správa památky vrací zařízení pokojů do takové podoby, jakou měly před více než sto lety. Přebudování se týká všech prohlídkových okruhů a jde o zásadní změny, které zahrnují nejen nábytek, ale i obrazy, nádobí nebo směr jednotlivých prohlídkových tras. 

Minuli jsme zvuk vysavače, který tady v těchto dnech neustává. Přišli jsme s Tomášem Kořínkem a Andreou Seidlovou do místnosti úplně jinou stranou než jsem zvyklá. Proč jsme nevstoupili těmi prostředními dveřmi jako vždy?

Čtěte také

„Ke 100. výročí děláme obrovskou reinstalaci opočenského zámku, všech prohlídkových tras. A mimo jiné se změnilo i vedení té trasy. Takže se už nechodí klasickým salonem, kudy se chodilo posledních 50 či 60 let. Ale chodí se přes krásnou koupelnu a knížecí ložnici. A do salonu se přijde jinými dveřmi."

Tady už je to také k nepoznání. Uprostřed místnosti nebylo nic, teď je zde pohovka, židle, stůl. Tak to tady původně vypadalo?

„Přesně tak. Vycházíme z fotografií, které vznikly na počátku 20. století. A vracíme zámek do podoby přibližně z roku 1910. Protože v té době vznikl velmi podrobný inventář vybavení zámku. Tady máme právě vytištěnu fotografii této místnosti, což byla pracovna knížete. Už sem zbývá jen vrátit různé nádoby a džbánky, které byly na římsách skříní nahoře."

Státní zámek Opočno na Rychnovsku po několika desítkách let kompletně mění zařízení interiérů

Jdeme dál a přicházíme do velké jídelny, která také vypadá jinak. „Tady se nám podařilo roztáhnout stůl na jeho maximální délku. A mohli jsme prostřít pro 16 účastníků nějaké hostiny."

Čtěte také

Stačí si jen přisednout. Dokonce můžeme nahlédnout i do jídelního lístku. Copak tam píšou? Je rok 1934 a servíruje se večeře. „Nevím, jak dobře umíte francouzsky. Já moc ne, takže jediné co poznávám, je káva a nějaké ovoce. Jinak bych řekl jablečný štrůdl."

„Tyto historické jídelní lístky jsme tady našli v jedné skříni a každé menu je jiné."

Zdá se mi, že na stěnách ale chybí ještě nějaké obrazy. „Obrovské obrazy, ano. Ty jsou ještě na restaurování. Věříme, že se nám do zahájení turistické sezóny vrátí."

Čtěte také

Na celé prohlídkové trase jsou jiné obrazy než na jaké byli lidé už zvyklí. To už je otázka pro paní Andreu. Pro průvodce to také asi nebude úplně jednoduché. Musí se totiž asi naučit úplně nový příběh.

„Ano, máme nyní připravený úplně nový průvodcovský text. Osobně si myslím, že bude pro průvodce jednodušší, protože se bude zabývat přímo příběhem rodiny Colloredo-Mansfeld."

Kompletně nově zařízený opočenský zámek budou mít možnost vidět návštěvníci poprvé 2. dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související