Zámecký park opočenského zámku se dočká obnovy za téměř pět milionů korun. Čeho se bude týkat?

5. duben 2021 08:53

Zámecká zahrada v Opočně na Rychnovsku se po letech dočká výrazné obnovy za téměř pět milionů korun. Kromě pečlivého vyčištění náletových dřevin dojde na úpravu stezek, laviček, ale také na drobné stavby. Většina z nich je totiž v havarijním stavu.

Čtěte také

Zámecký park je oázou klidu, ale je také místem, co se týká například staveb, už poměrně dosluhuje. Omlouvám se za tato možná příliš tvrdá slova kastelánovi opočenského zámku Tomáši Kořínkovi.

„Není proč se omlouvat. Bohužel i zámecký park poznamenal restituční spor, takže se tu dlouhou dobu neinvestovalo. Ale tento spor je už vyřešen, tak se nám otevřela nová cesta k financování staveb."

Došli jsme k čínskému pavilonu, což je první ze staveb na kterou by mělo v brzké době dojít.
„Je to zahradní stavba, která tady vznikla na začátku 19. století, kdy se zakládal park. Byl to altánek, kde se dalo ukrýt před deštěm a podobně. Bohužel je na něm vidět zanedbaná péče, dlouhou dobu se do něj neinvestovala ani koruna. V současné době se projektuje a připravuje se obnova stavby."

Altánek je poměrně veliký, s kruhovou věžičkou. Je podložený kmeny. Chtěla jsem se podívat dovnitř, ale zastavily mě obavy.
„Klidně se můžeme podívat dovnitř. Zase v tak hrozném stavu ten trámový systém není. Ale je pravdou, že je dožilá krytina, to jsou dřevěné šindele."

Čtěte také

Na jedné straně mech, napadané a zarostlé jehličí. Šindele i místy chybí, jsou uhnilé. Na obvodu chybí i část střechy. Jaká je představa obnovy altánku?

„Bude to přesná kopie. Nyní probíhá jednání s památkáři, kteří nám řeknou, co máme zachovat a co se bude obnovovat a měnit."

Popošli jsme kousek dál. Přicházíme k mostku u bývalé elektrárny.
„Ano, je to bývalá elektrárna, která zásobovala elektřinou zámek. Hned někdy na začátku 20. století byla původní vodárna přeměněna na elektrárnu."

Ovšem se zábradlím na mostku dokáže i muší váha lehce pohnout, protože je uhnilé.
„I tohle zábradlí bude součástí velikého projektu, který se v současné době chystá. Protože je opravdu ve velmi špatném stavu. Nikomu nedoporučuji se o zábradlí vůbec opírat. Ani křivě na něj pohlédnout," dodává Tomáš Kořínek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Obnova zanedbaných drobných staveb v opočenském zámeckém parku začne v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související