Opočenský zámek převléká zbroj a brnění. Chystá se kompletní obnova unikátního rytířského sálu

21. únor 2021 11:48

Brnění opočenských rytířů bude mít opět svou původní podobu z dob knížete Josefa Colloredo-Mansfelda. Jde o víc než 10 kusů trvale vystavených v rytířském sále Státního zámku v Opočně. Těmito pracemi správa započala chystanou reinstalaci tohoto unikátního prostoru. 

Plechové brnění právě Milan Junek, zástupce kastelána opočenského zámku, navléká na dřevěný stojan. Dá se říct, že dává dohromady rytíře.

Čtěte také

„Ano, jsme v rytířském sále a my je v podstatě přestrojujeme. Aby se jim dostalo jejich původních stojanů, které měly. Někdy v 50. či 60. letech minulého století bylo vše předěláno. A my se chystáme nejen zbrojnici, ale celému prvnímu patru zámku vrátit co nejvíce původní podobu ze začátku 20. století."

„Tak jsme se rozhodli, že jim vrátíme podobu včetně jejich mečů a aby brnění stálo opravdu na svých původních stojanech."

Existuje nějaké fotografická dokumentace původní instalace?
„Máme fotografie právě z počátku 20. století až do nějakých 20. let. Zbrojnice je fotograficky poměrně velmi pěkně zdokumentovaná. Za stropů visely prapory, ty se sem také vrátí. Bude se tedy trošku jinudy chodit. Zbroj bude tvořit takový kruh kolem jezdce na koni, kterého jakoby chrání. Bude to vypadat velice efektně."

Kolik rytířů tady stojí?

„Máme jich tu přes 20 a teď právě přestrojujeme 11 z nich."

Brnění opočenských rytířů bude mít opět svou původní podobu z dob knížete Josefa Colloredo-Mansfelda

Co už je pro letošní rok tedy hotové?
„Máme hotové už tyto zbroje takzvané brabantské, které nosili Brabanti. V překladu to znamená společník, čili byly to takové gardy velitelů, takové osobní stráže. Nosili takovou zbroj v černo-stříbrném řešení. Máme tu jednu unikátní, která má ty světlé pasáže leptané. Tedy to byl pravděpodobně nějaký vyšší důstojník nebo nějaká palácová stráž."

Čtěte také

Kolik taková zbroj váží?
„Může mít tak 1,5 kilogramu a to jsme jen u přilby. Je to zbroj z 16. století a je to takzvaná půlzbroj. Je vidět, že už nemá ochranu nohou. U této konkrétně chybí i ochrana rukou, ta se nedochovala. Ale nohy už kryté plechem nebyly."

„Zbroj už tolik nebrání v pohybu, jak by se mohlo zdát. Ukáži vám, jak byl například řešen rukáv. Nejen, že mohl bojovník zvedat ruku do všech stran, ale je tu také takový ukrytý spoj, který se otáčí."

Práce na kompletaci rytířské zbroje bude na opočenském zámku hotová do začátku letošní návštěvnické sezóny. Kompletní reinstalace rytířského sálu se pak bude konat příští zimu.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související