Pohankové palačinky se špenátem a sýrem. Objevování nových chutí v kuchyni a návrat k jednoduchosti

V případě tohoto receptu rozhodně platí, že zdravé může být i velice chutné. Pohanku bychom do svého jídelníčku měli zařazovat často.

Ingredience
  • 250 g pohankové mouky jemně mleté
  • 1 vejce
  • 500 ml vody
  • špenát
  • tvrdý sýr balkánského typu
  • zakysaná smetana
  • instantní polenta
  • sůl
  • olivový olej

Pohanka je oblíbená příloha, kterou používáme podobně jako bulgur, rýži nebo kuskus. Připravujeme ji naslano i nasladko. Vaříme z ní kaše a připravujeme pomazánky či karbanátky. A pohanková mouka je dobrým základem palačinek a lívanců.

Pohanka se řadí mezi pseudoobiloviny, které mají v naší výživě stejné využití jako obiloviny, ale botanicky mezi ně nepatří. Výhodou je, že neobsahuje lepek. V kuchyni je vysoce ceněná, a to nejen kvůli obsahu rutinu, její použití je mimořádně univerzální.

Postup:
Do vody zašlehejte jedno vejce, špetku soli a postupně přidávejte jemně mletou pohankovou mouku. Musíme míchat do hladké konzistence.
Těsto necháme odstát půl hodiny, aby mouka hezky nasákla vodou.
Pokud bude potřeba, můžeme přidat tekutinu, aby nám vzniklo těsto palačinkové konzistence.
Na nepřilnavé pánvi potřené olejem smažíme palačinky z obou stran.
Palačinky potřeme špenátovou náplní a posypeme sýrem.
Špenátovou náplň můžeme připravit ze sekaného špenátu, který zaprášíme instantní polentou, která do sebe nasaje přebytečnou tekutinu. Můžeme zjemnit trochou zakysané smetany.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.