Plyn nás nestraší jen současnou cenou. Jde o rizikovou látku, která by měla být vždy pod kontrolou

2. září 2022

Jak zabezpečit dům před požárem či výbuchem? Případů, kdy vybuchne v domě plyn, není tolik, proto jsme mnozí se zděšením sledovali zprávy o nedávné tragédii v Olšanech u Prostějova. Předtím vybuchl také dům v Praze kvůli montážní pěně. Dá se takovým událostem předejít? Co udělat, abychom měli domácnost chráněnou a bezpečnou?

Pavel Nejtek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když se teď řekne slovo plyn, mnohým naskočí husí kůže v souvislosti také s cenou, ale plyn je i něco rizikového, co chceme mít pod plně kontrolou.
Samozřejmě. Aby nedošlo k úniku plynu, tak se musíme k těm zařízením a spotřebičům, které používáme v domácnosti, řádně chovat, obsluhovat podle návodů a zajišťovat případné jejich revize a kontroly. Kromě samotných zařízení i kontroly rozvodů, které nám do rodinných domků či bytových domů plyn přivádějí.

Jedovatý oxid uhelnatý, který nevidíme ani necítíme, vzniká při nedokonalém spalování. Tomu se říká doslova plyn zabiják.
Plk. Mgr. Pavel Nejtek, Hasičský záchranný sbor České republiky

Jak často by se měla revize provádět?
U domácností jsou pětileté lhůty a u bytových domů už máme předepsané kontroly dvouleté lhůty. Je dobré pravidelně kontrolovat nejen vlastní přívod, ale také spotřebič. Pokud by docházelo u zemního plynu k vnějšímu úniku, tak to dokážeme sami detekovat, protože obsahuje látku, kterou my cítíme. Ta se do plynu průmyslově přidává.

Čtěte také

Co tedy potom může být příčinou neštěstí?
Záleží na tom, jestli plyn někde uniká poruchou zařízení, rozvodů nebo neodbornou manipulací osob. A pokud se nám plyn dostává v uzavřeném prostoru dohromady do kontaktu se vzdušným kyslíkem, dochází k jejich promíchání a vzniká výbušná směs. Pak už je jen otázka do výbuch způsobí. Máme všude elektroinstalaci, takže to může být elektrická jiskra, případně otevřený oheň. Prostě při nějaké manipulací jiskra velice jednoduchým způsobem plyn zapálí a dojde k výbuchu. Je to rychlé explozivní hoření.

Existují nějaké hlásiče, že plyn uniká nebo je cítit?
Pokud se chceme chránit, tak tady máme detekci. Pokud to bude zemní plyn, dříve propanbutan, existují hlásiče a detektory, které nám budou únik signalizovat zvukem. Je možné je dnes už napojovat do systému, který nám pošle hlášení třeba i na mobil. Nikdy to není předepsáno jako povinnost, ale hasiči většinou doporučují kombinaci tří typů hlásičů.

Čtěte také

Nám nejbližší jsou hlásiče požáru, které máme už někde i povinně. Pak je to hlásič detekující zemní plyn. Možná ještě rizikovější pro u nás je jedovatý oxid uhelnatý, který nevidíme ani necítíme. Ten vzniká při nedokonalém spalování, ať v karmách nebo v plynových kotlích, případně i v topidlech na pevná paliva. Tomu se říká plyn zabiják.

Detektor na tento plyn je možná o to důležitější, aby ho odhalil a začal signalizovat. Pak je to otázka vyvětrání a opuštění daného prostoru. Všechny hlásiče pracují na principu upozornění na větší koncentraci nebezpečného plynu, který nás může otrávit, udusit nebo způsobit výbuch.

Blíží se zimní topná sezóna. Nemáte obavu, že lidé budou zkoušet různé alternativy vytápění? Komíny už bychom asi měli mít zkontrolované.

Čtěte také

Právě tohle období je čas, kdy by měly proběhnout každoroční kontroly komínů. Nejen jejich čištění, to děláme třikrát ročně u pevných paliv, ale každoroční kontrola. Záleží, jak ji kdo má nastavenu, protože kominíci nemohou stíhat vše najednou. Pro začátek topné sezóny je to jistě dobrá věc.

Možná v kontextu drahého plynu si někteří lidé po spoustě let vzpomenou, že mají ještě starý kotel, stará kamna. A z toho máme trošku obavy, protože lidé půjdou do starých spotřebičů, které už třeba nemusejí vyhovovat, nemají je kontrolované. Tam potom může nastat problém. Před nějakými 10 či 15 roky to fungovalo. Nebo i když si pořídí nový spotřebič na pevná paliva, měla by být vždy provedena revize spalinové cesty, což je ještě něco náročnějšího a rozsáhlejšího, než je kontrola.

Pavel Nejtek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou požárně preventivní radioporadnu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.