Hasiči si v praxi vyzkoušeli nový přístroj na měření tichého zabijáka, oxidu uhelnatého v krvi

23. prosinec 2018 09:33

V topné sezóně se množí případy, kdy hasiči vyjíždí k úniku oxidu uhelnatého v obytných prostorech. Takové případy jsou pro zdraví lidí velmi nebezpečné. Hasiči mají nově k dispozici přístroj, který je schopný neinvazivně rozpoznat hladinu CO v krvi. 

Tříčlenná rodina se v Novém Městě nad Metují přiotrávila oxidem uhelnatým

masáž srdce, první pomoc

Na vině byl špatně fungující plynový kotel. Rodiče naštěstí včas rozeznali příznaky otravy a byt opustili. Případ ale připomíná nebezpečí, které lidem hrozí kvůli špatně fungujícím spotřebičům, nebo komínům. Právě první týdny topné sezóny jsou z hlediska otrav nejnebezpečnější.

Tichý zabiják, tak se přezdívá oxidu uhelnatému (CO) kvůli tomu, že není ani vidět ani cítit, ale je silně toxický. Štěstí měli obyvatelé domu v Úprkově ulici v Hradci Králové, kde tato velmi nebezpečná látka unikala z porouchaného kotle.

Majitele upozornil na oxid uhelnatý hlásič. Ten vždy spustí alarm při zaznamenání hodnot, které ještě nejsou zdraví škodlivé, ale už jsou přístrojem měřitelné.

Na místo zásahu vyjela profesionální jednotka požární ochrany z hradecké centrální stanice. Hasiči po svém příjezdu skutečně naměřili zvýšenou koncentraci CO uvnitř objektu. V tu chvíli se v domě nacházely dvě osoby, obě byly naštěstí v pořádku a jejich ošetření nebylo nutné.

Nová zásahová technika za 66,5 milionů korun pro hasiče v Královéhradeckém kraji

Hasiči zde tak vůbec poprvé využili nový přístroj CO oxymetr, který dostali od Správy státních hmotných rezerv ČR. Díky němu jsou schopni změřit neinvazivní metodou hladinu oxidu uhelnatého v krvi u osob, které se nacházely v prostoru s výskytem oxidu uhelnatého nebo zplodin hoření.

Jednotka následně prostory domu odvětrala a vypnula kotel, který byl zdrojem úniku. Opakované měření už zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého v ovzduší neprokázalo.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související