Tříčlenná rodina se v Novém Městě nad Metují přiotrávila oxidem uhelnatým

1. prosinec 2015

Na vině byl špatně fungující plynový kotel. Rodiče naštěstí včas rozeznali příznaky otravy a byt opustili. Případ ale připomíná nebezpečí, které lidem hrozí kvůli špatně fungujícím spotřebičům, nebo komínům. Právě první týdny topné sezóny jsou z hlediska otrav nejnebezpečnější.

"Mladá rodina pocítila příznaky otravy oxidem uhelnatým. Naštěstí si včas dali do souvislosti tyto příznaky s provozem plynových kamen. A rychle opustili místnost," popisuje duchapřítomnost mladých rodičů, kteří tak zachránili sebe i malého syna, Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Čtěte také

Postižená rodina jevila známky lehké otravy. A byli při vědomí všichni převezeni k dalšímu vyšetření na interní ambulanci do náchodské nemocnice.Ivo Novák, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Podezření na otravu oxidem uhelnatým potvrdili na místě hasiči.

Právě otrava oxidem uhelnatým je nejčastějším typem otravy - podobných případů řeší záchranáři v kraji ročně desítky.

Oxid uhelnatý je nebezpečný i tím, že je bezbarvý a nepáchne.

Nová pravidla pro resuscitaci platí i pro laiky

"Příznaky otravy oxidem uhelnatým mohou být - náhle vzniklá nevolnost, bolení hlavy, malátnost, dvojité vidění a samozřejmě až bezvědomí," říká Ivo Novák.

Otravu může způsobit špatně fungující kotel, karma nebo nevyčištěný komín

Podle náměstka pro prevenci Hasičského záchranného sboru kh kraje Josefa Petráka se často stává, že v komínu chytnou saze. To sice nezpůsobí požár, ale komín může být poškozený: "Vlivem žáru se roztrhne komínové těleso. Může dojít třeba jen k vlasovým trhlinám a už vlivem těchto trhlin dochází k přenosu kysličníku uhelnatého a uhličitého do prostoru obývaného lidmi."

Jihlavský kominík Jan Procházka

V celoročně obývaném domě, kde se topí tuhými palivy, by se měl komín čistit 3x za rok, plynové vytápění si pak vyžaduje jedno vyčištění ročně.

"Při nedostatečné kontrole komínu mohou být lidé léta zvyklí, že komín funguje a potom najednou, například když spí, tak dojde k nárůstu koncentrace kysličníku uhelnatého a to je potom špatné," dodává Josef Petrák.

A připomíná, že v dobrém stavu musí být kamna, kotle, karmy, nebo další spotřebiče.

Spustit audio