FOTOGALERIE: Mrzlo a foukal ledový vítr. Hasiči v Deštném cvičili záchranu osob z lanovky

28. listopad 2018 09:55

Mrzne, na laně se v silném větru kývá sedačka lanovky, na ní sedí jeden, dva pasažéři. A o pár metrů dál další a další - tak nějak vypadala kulisa cvičení hasičů, kteří v Deštném v Orlických horách nacvičovali evakuaci lidí z porouchané lanovky. A protože vyprostit plně obsazené sedačky z celé lanové dráhy by jedna jednotka zvládnout nemohla, týkalo se cvičení zhruba 60 profesionálních hasičů z celého Královéhradeckého kraje. 

Výcviku se zúčastnili příslušníci HZS Královéhradeckého kraje z okresů Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou i Trutnov a dále také hasiči podniku Škoda Kvasiny.

Do Deštného v Orlických horách se sjela šedesátka hasičů z celého Královéhradeckého kraje, aby zde absolvovala výcvik záchrany osob ze sedačkové lanovky.

Hasiči v Deštném v Orlických horách cvičili záchranu osob z lanovky

„Nám mrazivé počasí vyhovuje. Protože opravdu simulujeme reálné podmínky zimního zásahu. Teplota spadla hluboko pod bod mrazu, fičí studený vítr, sněžná děla jedou naplno. Tedy je to opravdu jako bychom zasahovali uprostřed zimní sezóny," usmívá se mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Těžko na cvičišti, lehko v reálných situacích

Cvičit v podobných těžkých podmínkách je zapotřebí. Hasiči s cvičením počkali na dobu, kdy se dalo předpokládat, že už bude opravdová zima.

Čeští a polští hasiči cvičili společně ve skalách. Pro případ, že by se někdo ztratil nebo zranil

Čeští a polští hasiči cvičili společně ve skalách

Návštěvníci Adršpašsko-teplických skal se mohli setkat s desítkami zasahujících hasičů. Ne, nikde nehořelo a ani se nikdo ve skalách neztratil nebo nezranil. Hasiči se ale v rámci cvičení připravovali na to, kdyby k podobné situaci došlo. A přizvali k tomu i kolegy z Polska. 

Podle Davida Pouče, ředitele náchodských hasičů, a jednoho z těch, kteří mají krajské hasiče - lezce specialisty na starosti, totiž při zásadu na lanovce může jít doslova o minuty. A je zapotřebí na vlastní kůži zažít, jak to potom může naostro vypadat: „Největší problém je samozřejmě čas, který utíká. Protože časový dojezd profesionálních záchranných složek na místo může být 25 minut i půl hodiny. Budeme se sjíždět z celého kraje. A rozhodují klimatické podmínky. Protože lidé, kteří na lanovce dvě hodiny sedí, jsou oblečeni na lyžování, nikoliv na sezení, aby se nehýbal. Potom se potýkáme s tím, že jsou lidé promrzlí a vlastní záchrana nekončí tím, že je spustíme s lanovky na zem."

Hasiči v Deštném v Orlických horách cvičili záchranu osob z lanovky

V běžné službě se s podobnou situací hasiči setkávají jen výjimečně. Někteří třeba jen jednou za kariéru. Proto hasiče nikdo nemusel k účasti na cvičení přemlouvat. Jednak je to součást jejich práce. V rámci cvičení musí hasiči-lezci ročně absolvovat 120 hodin výcviku. Ale je to pro ně vlastně i zpestření.

„Když fouká, je to zábava, určitě. Kdybych měl dnes službu, byl bych na stanici. Ale tam při zásazích tak otvíráme byty s mrtvolami poslední dobou. Takže tohle cvičení je určitě zábavnější," svěřil se Radek Šaroun, hasič z Hradce Králové.

Hasiči v Deštném v Orlických horách cvičili záchranu osob z lanovky

Lezci speciálně proškoleni na záchranu osob ve výškách a nad volnou hloubkou obsadili většinu sloupů po celé délce lanovky a nacvičovali zde, jak se dostat k osobám uvízlým na sedačce v několikametrové výšce.

Figuranti byli následně spuštěni pomocí lana bezpečně na zem. Výcvik probíhal v náročných podmínkách, kdy teplota klesla na několik stupňů pod bod mrazu, foukal studený vítr a sjezdovku pod lanovkou zasypával sníh ze sněžných děl.

Hasiči v Deštném v Orlických horách cvičili záchranu osob z lanovky

Hasiči v zimě cvičí také záchranu lidí z lavin. A další výcvik zaměřený na záchranu osob z lanovky plánují v dubnu příštího roku. Tentokrát se uskuteční na kabinkové lanovce na Sněžku a účastníky budou čeští i polští hasiči.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související